Τούρκοι της Γερμανίας: Αποτυχία η ενσωμάτωσή τους στην Ευρώπη

Αρκετοί Γερμανοί βουλευτές κάλεσαν την Τρίτη για περιορισμό παραχώρησης της διπλής υπηκοότητας, υπό το φως της μεγάλης στήριξης των Τούρκων της Γερμανίας στον Ερντογάν και την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στο πρόσωπό του.

Τα τελευταία ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 51,4% των ψηφοφόρων στην Τουρκία στηρίζουν το σχέδιο που παραχωρεί νέες εξουσίες στον Ερντογάν, τη στιγμή που η υποστήριξη από τους περίπου 1,4 εκατομμύρια Τούρκους της Γερμανίας έφτασε σε πολύ υψηλό ποσοστό, της τάξης του 63%.

Στη δυτική πόλη του Έσσεν, το 75,9% στήριξε το «ναι», αν και αρκετοί σχολιαστές επισήμαναν πως η συμμετοχή στη Γερμανία έφτασε μόνο το 44%.

Η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους ή ανθρώπους με τουρκική καταγωγή και αρκετοί πολιτικοί δηλώνουν πως η αφοσίωση στον Ερντογάν, έναν ηγέτη που οι ευρωπαίοι θεωρούν αυταρχικό, δείχνει απόρριψη των δημοκρατικών αξιών.

«Αυτοί, σε μια φιλελεύθερη χώρα όπως η Γερμανία, που ψηφίζουν για την απόρριψη της ελευθερίας στην Τουρκία, ή τον περιορισμό της, είναι προφανές πως δεν έχουν δεχτεί τις αξίες μας», δήλωσε ο ηγέτης των Ελεύθερων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι της Γερμανίας πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμά της.

Αρκετά ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών κάλεσαν σε ανάληψη πρωτοβουλιών.

«Είναι σημαντικό να αναστρέψουμε τις αλλαγές που καθιστούν ευκολότερη την παραχώρηση διπλής υπηκοότητας», δήλωσε ο Βαυαρός συντηρητικός, Στέφαν Μάγιερ. Οι κανονισμοί είχαν χαλαρώσει το 2000 και το 2014.

Περίπου πέντε μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να κινείται μεταξύ 7 και 11%, απαίτησε την κατάργηση της διπλής υπηκοότητας σε Τούρκους. «Το γεγονός ότι χρειάστηκε ένα δημοψήφισμα για να συνειδητοποιήσουν οι συντηρητικοί ότι η ενσωμάτωση, πάνω από όλα των Τούρκων, έχει αποτύχει, δείχνει πόσο απομακρυσμένοι από την αλήθεια είναι», δήλωσε ο Εμίλ Σάνζε, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του AfD.

Αρκετοί Τούρκοι πήγαν στην Δυτική Γερμανία έπειτα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσφέροντας την εργασία τους που συνέβαλε στο «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πολλοί Τούρκοι της δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ευρύτερη γερμανική κοινωνία και η γλώσσα αποτελεί πρόβλημα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία δήλωσε ότι εκείνοι που στήριξαν τον Ερντογάν, διαμαρτύρονται ενάντια της κατάστασης των ιδίων στη Γερμανία.

«Θέλουν να διαμαρτυρηθούν για αυτό που εισπράττουν επί δεκαετίες», δήλωσε ο Γκοκάι Σοφούογλου στο ραδιοφωνικό SWR .«Νιώθουν διάκριση, νιώθουν αποκλεισμένοι», πρόσθεσε.

Παρατηρητές επίσης επισημαίνουν ότι πολλοί Τούρκοι της Γερμανίας προέρχονται από συντηρητικές και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές ενώ η επαφή τους με το τουρκικό στοιχείο είναι μέσω Ιμάμηδων που έρχονται από την Τουρκία.

«Τα κατά τόπους τεμένη είναι τα εκλογικά κέντρα του κόμματος του Ερντογάν στην Γερμανία», σύμφωνα με κοινωνιολόγο που μίλησε στην εφημερίδα Bild.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα