Τα “κόλπα” των εργοδοτών για να μην καταβάλλουν τον νέο κατώτατο μισθό

Χρονικό περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν όλοι οι εργοδότες για να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις νέες αποδοχές, αλλά και να καταβάλλουν τον αυξημένο κατώτατο μισθό και ήδη αναζητούν τεχνάσματα για το αποφύγουν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που ψάχνουν τρόπο ώστε να αποφύγουν να αποδώσουν στους εργαζομένους τους την ανακοινωθείσα αύξηση στον κατώτατο μισθό, ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Μάλιστα, πολλοί είναι οι εργοδότες που πιέζουν τους υπαλλήλους τους να ασφαλιστούν για τετράωρο αντί οκταώρου και τα υπόλοιπα χρήματα να τους το δίνουν «μαύρα».
Το σχετικό ρεπορτάζ του Open:

Έρχονται «βαριές καμπάνες» για εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την αύξηση
Για τα «τερτίπια» αυτά είναι ενήμερο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με τον ειδικό γραμματέα του, Παναγιώτη Κορφιάτη να σημειώνει:
«Έχουμε καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν με τον κατώτατο μισθό. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τους ελέγχους μας, αντίστοιχα» σημείωσε ο κ. Κορφιάτης.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, οι κυρώσεις μπορούν να ξεκινήσουν από 6.000 ευρώ και, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και μία σειρά από άλλους παράγοντες, να κλιμακωθούν. «Σκοπεύουμε να δράσουμε στοχευμένα και προγραμματισμένα. Κάνουμε μία συνολική προσπάθεια και θεσμική και ελεγκτική, ώστε να ξαναστήσουμε την εργασία στα πόδια της. Ωστόσο, χρειάζεται και η συμβολή των εργαζομένων» υπογράμμισε. Μεταξύ άλλων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ σημείωσε ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 19%, το 2014, ενώ, το 2018, μειώθηκε στο 9% περίπου.
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα