Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου  για τα “κόκκινα” δάνεια – Ποιο είναι το πιθανό σενάριο

Ευρεία σύσκεψη έχει προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις 3 το μεσημέρι, με αντικείμενο για μία ακόμη φορά τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων.

Στη σύσκεψη από κυβερνητικής πλευράς θα μετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος καθώς και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Τις τελευταίες ώρες, κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται σε «ανοιχτή γραµµή» διαβουλεύσεων προκειμένου να καταλήξουν σε μια νομοθεσία που θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναµους δανειολήπτες. Μάλιστα, θα συζητήσουν για το βασικό κριτήριο, τον «κόφτη » δηλαδή, το ύψος του δανείου.

Το πιο πιθανό σενάριο

Στην περίπτωση αυτή η αντικειµενική αξία της πρώτης κατοικίας διατηρείται έως τα 250.000 ευρώ και το ύψος του δανείου έως τα 130.000 ευρώ. Ακόµα ένα κριτήριο για την ένταξη στη νέα ρύθµιση είναι το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήµατος, το οποίο θα ανέρχεται στα 12.500 ευρώ για τον άγαµο και στα 21.000 ευρώ για ζευγάρι, µε προσαυξήσεις από 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

∆ηλαδή για οικογένεια µε τρία παιδιά φθάνει τα 36.000 ευρώ. Το πακέτο των ρυθµίσεων θα περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, επιµήκυνση της διάρκειας αποπληρωµής µέχρι επιπλέον 25 έτη και µειωµένο επιτόκιο στο 2% από 4% που είναι σήµερα, και «κούρεµα» δανείου σε περίπτωση που το ύψος του θα υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα