Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με επίκεντρο τα ενεργειακά

Στη Λευκωσία πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη η 4η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με το ενδιαφέρον των συζητήσεων να εστιάζεται στα ενεργειακά, και ειδικότερα στον αγωγό East-Med. Η σύνοδος καθ’ εαυτή επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών και εκ των πραγμάτων αναδεικνύει το ρόλο της χώρας μας σαν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη σύνοδο της Λευκωσίας ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει εκτός από τις τριμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διμερείς συνομιλίες και με τους δύο ηγέτες και ταυτόχρονα θα υπογραφούν και σημαντικές συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια των τριμερών συνομιλιών των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, όπως και των διμερών συναντήσεων, θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις Περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά, με τις συζητήσεις αυτές να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία βλέπει ότι οι βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκουν εμπόδια σε μία σύνοδο η οποία την αφήνει εκτός.

Πιο συγκεκριμένα στην Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνονται ζητήματα όπως:

Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Μεσανατολικό
Ο ρόλος του Ιράν
Εξελίξεις στη Συρία

Βαρύνουσα σημασία αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στα ενεργειακά και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η συμφωνία που θα υπογραφεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών Θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά από καιρό.

Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυπριακή αστυνομία είναι δρακόντεια, από το αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι τη Λευκωσία.

Στο αεροδρόμιο και στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία βρίσκονται οι δορυφορικές μονάδες της Αστυνομίας. Ελικόπτερα της Δύναμης περιπολούν από αέρος, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής, από το αεροδρόμιο μέχρι την Λευκωσία.

Μέσα και έξω από το προεδρικό μέγαρο βρίσκονται ένοπλοι αστυνομικοί. Επίσης, εντός του προεδρικού μεγάρου είναι άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ενώ υπάρχει και ηλεκτρονική αψίδα για τον έλεγχο των εισερχομένων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα