Συρία: Επίθεση εναντίον των ανταρτών στο Χαλέπι

ImageHandler

Σύμφωνα με πηγή  στη Συρία και μια οργάνωση καταγραφής του πολέμου,Σύροι στρατιώτες και οι σύμμαχοί τους, υποστηριζόμενοι από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, επιτέθηκαν σήμερα σε αντάρτες μαχητές νότια του Χαλεπίου, καθώς ο στρατός διευρύνει την αντεπίθεσή του με την υποστήριξη της αεροπορικής εκστρατείας της Μόσχας που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες. Φιλοκυβερνητική πηγή στη Συρία δήλωσε “Η στρατιωτική επιχείρηση έχει αρχίσει στην ύπαιθρο νότια του Χαλεπίου”.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντουλραχμάν, δήλωσε πως σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις κοντά στην περιοχή Τζέμπελ Αζάν, περίπου 12 χλμ. νότια της πόλης Χαλέπι, τον έλεγχο της οποίας μοιράζονται οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες.Η περιοχή που έχουν βάλει στο στόχαστρο ο στρατός και τα ρωσικά αεριωθούμενα βρίσκεται κοντά στον κύριο δρόμο που κατευθύνεται νότια προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, είπε ο Αμπντουλραχμάν.

Αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές, στις 30 Σεπτεμβρίου, σε υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο στρατός έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στη δυτική Συρία, περιλαμβανομένου και ενός θύλακα των ανταρτών βόρεια της Χομς και περιοχών των επαρχιών Χάμα, Ιντλίμπ και Λαττάκειας τις οποίες κατέλαβαν οι αντάρτες το καλοκαίρι.Το τηλεοπτικό κανάλι al-Mayadeen, που εδρεύει στη Βηρυτό, μετέδωσε σήμερα πως ο στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα νότια του Χαλεπίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα,ο Αμπντουλραχμάν είπε πως ο στρατός ανακατέλαβε το χωριό Αμπτίν από τους αντάρτες μαχητές, καθώς και τη βάση ενός τάγματος αρμάτων μάχης κοντά στο χωριό Σαμπκίγια. Και τα δύο χωριά βρίσκονται κοντά στην Τζέμπελ Αζάν. Οι αντάρτες έπληξαν ένα στρατιωτικό άρμα μάχης με αντιαρματικό πύραυλο TOW αμερικανικής κατασκευής.
Είπε πως οι σύροι στρατιώτες υποστηρίζονται από συμμαχικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και ιρανούς μαχητές.

Η εμπλοκή Ιρανών στρατιωτών δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, ωστόσο δύο υψηλόβαθμες περιφερειακές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αυτήν την εβδομάδα πως το Ιράν έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη Συρία τις τελευταίες ημέρες ώστε να ενισχύσει την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην επαρχία Χάμα και να προετοιμάσει μια άλλη στην περιοχή του Χαλεπιού, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Συρία.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως ο απολογισμός των νεκρών από τις χθεσινές μάχες και τα αεροπορικά πλήγματα βόρεια της Χομς ανήλθε σε 60, στους οποίους περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.Παράλληλα,υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή στη Συρία, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε σήμερα πως οι επιθέσεις του συριακού στρατού νότια του Χαλεπιού υποστηρίζονται από εκατοντάδες μαχητές από το Ιράν και τη λιβανική Χεζμπολάχ.”Αυτή είναι η υπεσχημένη μάχη”, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας πως το κύριο σώμα της χερσαίας δύναμης αποτελείται από σύρους στρατιώτες που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. “Ο κύριος πυρήνας είναι ο συριακός στρατός”, είπε.

Από το Καζακστάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε μία συνάντηση ηγετών από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες πως η Μόσχα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.Είπε ακόμη ότι η Ρωσία έχει επικοινωνήσει με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα