Συζητείται η συμφωνία στη Βουλή (LIVE) – Απεργούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Στην Ολομέλεια της Βουλής έχει εισαχθεί και συζητείται σήμερα Τετάρτη, το νομοσχέδιο για την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές. Όλη η σημερινή διαδικασία μεταδίδεται από το indicator.gr LIVE.

Απεβλήθη μετά ομόφωνη απόφαση η Χρυσή Αυγή. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι, έπειτα από αναλυτική συζήτηση στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να προστρέξει στα πρακτικά και έπειτα από εισήγησή του, η Διάσκεψη των Προέδρων, με ομοφωνία, αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια τον αποκλεισμό της συμμετοχής των βουλευτών-μελών της Χρυσής Αυγής από τις δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας επί του πολυνομοσχεδίου.

Η απόφαση της Διάσκεψης ελήφθη με ομοφωνία, αφού υπήρξε αντίκρουση της σχετικής πρότασης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στη Διάσκεψη, από την οποία στην συνέχεια αποχώρησε. Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (άρθρο 81) οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις ενδεχόμενες ονομαστικές ψηφοφορίες με τις οποίες θα κλείσει η διαδικασία, όχι στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο.

«Έχει γίνει απολύτως σαφές από τη συζήτηση, η οποία έγινε στις συνεδριάσεις των επιτροπών, χθες και προχθές, και από την αντίστοιχη συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες, ότι τόσο η απόφαση των επιτροπών με την οποία δεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όσο και η προτεινόμενη σήμερα προς την Ολομέλεια απόφαση, που αφορά το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τεκμηριώνεται από την πλήρη κάλυψη, η οποία δόθηκε, μετά το πέρας όλων θλιβερών και αντιδημοκρατικών πράξεων, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, εκ μέρους όλης της παράταξης.

Δυστυχώς τέτοιας πρωτοφανούς έκτασης συμβάν, δεν είναι μεμονωμένο με την ευθύνη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου, αλλά προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων, την πρόσφατη πενταετία, που πέραν της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αναφέρονται σε απειλές ή και πρακτικές βίας.

“Παρακαλώ πολύ και επειδή δεν πρέπει να καθυστερήσουμε τη δουλειά μας στο νομοσχέδιο, καλώ το Σώμα να συμφωνήσει επί της πρότασης δι΄ανατάσεως της χειρός” είπε ο Νίκος Βούτσης.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, καθώς η Χρυσή Αυγή δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

 

Προηγουμένως το indicator.gr έγγραφε:

Εγκρίθηκε χθες η συμφωνία με τους δανειστές επί της αρχής με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού με την αντιπολίτευση να την καταψηφίζει και εισάγεται σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής.Την ίδια ώρα σε γενική 24ωρη απεργία έχουν καλέσει ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο.

Η συζήτηση διεξήχθη στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές επί των άρθρων και σύμφωνα με το πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ της Τρίτης με την επί των άρθρων ψηφοφορία.

Σήμερα Τετάρτη στις 10 το πρωί το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται για το βράδυ της Πέμπτης.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ σήμερα Τετάρτη τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να υπολειτουργήσουν λόγω της γενικής 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ , αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα που απαιτούνται από τους δανειστές για να κλείσει η β’ αξιολόγηση.Βεβαίως ο βαθμός υπολειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα εξαρτάται ανά υπηρεσία ή κλάδο από τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

«Για συνέχιση των βάρβαρων πολιτικών», κάνει λόγο η ΓΣΕΕ. «Όχι στη νέα λεηλασία μισθών και συντάξεων», λέει η ΑΔΕΔΥ.

Τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς

Μετ΄εμποδίων οι μετακινήσεις καθώς συμμετοχή στην απεργία θα έχουν, με στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ της Αθήνας.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 21:00. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ τα τρόλεϊ θα εκτελούν δρομολόγια από τις 09:00 έως τις 20:30.

Οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 16:00.
Σημειώνεται ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν την Πέμπτη επίσης από τις 9:00 έως τις 21:00.

Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι θα κρατήσουν ακινητοποιημένους για ολόκληρη την ημέρα σήμερα τους συρμούς του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε την Τρίτη νέα 48ωρη απεργία, από την Πέμπτη, σε συνέχεια της απεργίας που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωνόταν σήμερα τα μεσάνυχτα.

Ακυρώσεις και αλλαγές στις πτήσεις

Σε ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και τροποποιήσεις των ωρών αναχώρησης προχωρούν η Aegean και η Olympic Air, λόγω των στάσεων εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (11:00 – 15:00) και οι Τηλεπικοινωνιακοί Υπάλληλοι ΥΠΑ (08:00- 12:00).
Ανάλογες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα πτήσεών της κάνει για τον ίδιο λόγο και η Sky Express.

Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι των τραπεζών.

Η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία

Με ακροάσεις εκπροσώπων 47 φορέων που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής.

Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία εξαπέλυσαν τα «πυρά» τους εναντίον της κυβέρνησης, για τα όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο. Πυροσβέστες, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, έμποροι, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ασκώντας δριμεία κριτική εναντίον της κυβέρνησης.

Εκ μέρους της ΑΣΑΜΕΑ ο Κώστας Γαργάλης εξήγησε ότι η ασκούμενη πολιτική έχει πλήξει τα άτομα με αναπηρίες και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που φορολογούν τα αναπηρικά επιδόματα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε προς τους υπουργούς πως δεν πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς για το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «ατύχημα».

«Είναι απεχθής η ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα. Διαφημίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ως η σωτηρία του ασφαλιστικού και εντός 4 μηνών διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές. Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57 χιλ ελεύθερους επαγγελματίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα.

Από ποια στοιχεία αντλείται αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «Επιλέχθηκε η χειρότερη λύση. Μια ακόμα αύξηση εισφορών. Δικηγόρος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 20 χιλ θα πλήρωνε 4,6 χιλ ευρώ με το προηγούμενο σύστημα και τώρα το πάτε 5,6 χιλ ευρώ και το 2019 στα 6,6 χιλ ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε το φόρο εισοδήματος εισφορά αλληλεγγύης τέλος επιτηδεύματος κ.α.».

Εκ μέρους του ΤΕΕ ο πρόεδρός τους Γιώργος Στασινός είπε «στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» ο Κωνσταντάρας λεει κατά λάθος στους πολίτες «Θα σας εξαφανίσουμε». Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση».

Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση». Και συμπλήρωσε ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα «δεν έχουν φιλότιμο, καθώς αναγκάζουν έναν ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ να πληρώσει 11.900 σε φόρους και εισφορές και να του μείνουν 114 ευρώ τον μήνα. Αυτά προστατεύετε. Αν δεν τα προστατεύατε, τι θα γινόταν; Πάνω από 100.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό. Το 2015 ήρθε βουλευτική τροπολογία για προστασία των μελών τού «Δεν πληρώνω». Θα φέρετε κάτι αντίστοιχο για τους έντιμους επαγγελματίες που θα κάνουν το άτυπο κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω»».

Ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ μίλησε για θηριώδη πλεονάσματα, διαρκή λιτότητα και ανεργία.

«Φέρνετε περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων. Κάθε αναπτυξιακή προοπτική καθίσταται προβληματική. Επιβαρύνετε τα μικρομεσαία ιατρεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.

Σε υψηλούς τόνους και η τοποθέτηση του Ανέστη Τσουκαράκη (ΠΟΕΣ – Ομοσπονδία στρατιωτικών). Είπε, αναφερόμενος στο προσφυγικό και προκαλώντας κι εκείνος τις αντιδράσεις της προεδρέυουσας: «(οι στρατιωτικοί) Όποτε και με όποιο τρόπο τους ζητήθηκε να φιλοξενήσουν, ταϊσουν, πλύνουν ξεσκατίσουν το έκαναν».

Για νομοσχέδιο έκτρωμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Γιάννης Κατσιαμάκας, το ίδιο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μίλησε για καταλήστευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τον τρόπο που επιλεκτικά ορίστηκαν οι τουριστικές περιοχές. «Τα μέτρα σας δεν φέρνουν εκσυγχρονισμό», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ανέφερε ότι η κατάργηση των Κυριακών είναι εκσυγχρονισμός, για να προσθέσει: «Μας γυρνά στο 1910, όταν καθιερώθηκε η αργία της Κυριακής».

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, ο Γιώργος Καββαθάς είπε πως «ολοκληρώνετε έναν κύκλο βίαιων παρεμβάσεων. Μετά από 7 χρόνια σκληρών πολιτικών λιτότητας, οδεύουμε σε ένα ακόμα κύκλο βίαιων επιβαρύνσεων. Τα νέα μέτρα θα πλήξουν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγικής βάσης, προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων και ξένων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα