Στο 13.000% αναμένεται ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα

Στα δυσθεώρητα επίπεδα του 13.000% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα, εξέλιξη που θα δημιουργήσει μεγαλύτερες συνθήκες ανέχειας για τον λαό που αδυνατεί να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες επιβίωσης με βασικά αγαθά.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του καθεστώτος Nicolas Maduro “βλέπει” εξωτερικές απειλές και εχθρούς που επιβουλεύονται την εσωτερική σταθερότητα της χώρας, και οργανώνει στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες μάλιστα θα συμμετάσχουν και πολίτες, με απώτερο προφανή σκοπό να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα φλέγοντα ζητήματα.

Σημειωτέον πως η δημοτικότητα του Maduro είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, με το 70% και πλέον των πολιτών να επιθυμεί την αποχώρησή του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ωστόσο απολαμβάνει της ισχυρής υποστήριξης των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του στρατού.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαγάγει η Βενεζουέλα θα λάβουν χώρα στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, για να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενες ξένες απειλές, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Maduro.

“Έδωσα εντολή στις ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον λαό μας, σε μια πολιτικο-στρατιωτική ένωση, να διεξαγάγουν τα στρατιωτικά γυμνάσια Independencia 2018 το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο Maduro χθες Σάββατο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος Maduro ήταν στην πολιτεία Βάργκας, στη βόρεια Βενεζουέλα, στη θάλασσα της Καραϊβικής, όπου παρίστατο στην αναχώρηση του εκπαιδευτικού πλοίου Σιμόν Μπολιβάρ για έναν περίπλου με σταθμούς σε δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι ετήσιες αυτές ασκήσεις θα χρησιμεύσουν στη “βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων και του εξοπλισμού τους” και στην ενίσχυση της “εθνικής ψυχής”, συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των ασκήσεων για το 2018 έγινε την επομένη των κατηγοριών που εξαπέλυσε ο Maduro κατά της Κολομβίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κολομβιανός στρατός θα μπορούσε να προετοιμάσει υπό την επιρροή των ΗΠΑ στρατιωτικές προκλήσεις εναντίον της Βενεζουέλας για να προκληθεί ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Maduro δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κολομβιανός στρατός εκπαιδεύει σήμερα δεκάδες πολίτες της Βενεζουέλας, οι οποίοι μετά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κληθούν να κάνουν επιθέσεις στην Κολομβία, φορώντας στολές του στρατού Βενεζουέλας, έτσι ώστε να προκληθεί διμερής σύγκρουση. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι είχε αποδείξεις για τις κατηγορίες του.

“Δεν θα δεχτούμε ποτέ η ιμπεριαλιστική ξένη μπότα να πατήσει τα ιερά χώματα της πατρίδας μας”, δήλωσε ο Maduro προκλητικά το Σάββατο ενόψει των πρόωρων προεδρικών εκλογών της 22ας Απριλίου.

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να κάνει διαβουλεύσεις για να αποφασίσει εάν θα μετάσχει στις εκλογές αυτές. Τονίζει ότι φοβάται πως ο Maduro θα παραμείνει στην εξουσία με νοθεία, καθώς οι εκλογικές αρχές της χώρας διάκεινται ευμενώς προς αυτόν.

Χώρες όπως η Αργεντινή και η Κολομβία έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

πηγή    ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα