Στο τραπέζι από σήμερα με τους δανειστές με στόχο συμφωνία ως το Σάββατο

Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη στις 10 το πρωί με εντατικούς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές με προγραμματισμένη προοπτική να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αναφερόμενος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τους στόχους της τόνισε στο CNBC: Χρειαζόμαστε πραγματικά μια συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάιο, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και για να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM.

Πληροφορίες και από τις δυο πλευρές των συνομιλητών επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα, αν και η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις κατά τη διάρκεια των κρίσιμων επόμενων ημερών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις χθεσινές επαφές των τεχνικών κλιμακίων βρέθηκε κοινό έδαφος στα ζητήματα των τραπεζών και στα εργασιακά, πλην όμως φάνηκε ότι στα θέματα της δημόσιας διοίκησης έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις για τα οποία πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ξεκινούν στις 10.00, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια (11.00).

Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση (12.00) και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης (15.30).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου κρίσιμη ημερομηνία

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ’ αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα