Στο ζενίθ σήμερα η αγωνία για τα σκουπίδια

Ενώ οι απεργοί αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα για το αν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους με φόντο την αγωνία του κόσμου για τις επιπτώσεις της γενικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία και μάλιστα εν μέσω καύσωνα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το…χειρότερο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, από παρέμβαση του εισαγγελέα μέχρι και ανάληψη του καθαρισμού από τον στρατό .

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και τις πιθανές επιλογές αν συνεχιστεί η απεργία, ακόμα και στην αντίθετη περίπτωση που αποφασιστεί η αναστολή της, οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες για τους πολίτες, καθώς από σήμερα ξεκινάει το τετραήμερο καύσωνα σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν ανακοινώσει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει εντός της ημέρας για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να λάβει αποφάσεις.

Πιο νωρίς σήμερα, στις 10.30 οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα έχουν προγραμματίσει πανελλαδική συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα σκουπίδια:

Ενώ φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο της επιστράτευσης, καθώς οι κινητοποιήσεις γίνονται από συμβασιούχους, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αν δεν βρεθεί λύση τότε υπάρχει το εξής ενδεχόμενο: Να ενεργοποιηθεί από τις δικαστικές αρχές παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να τερματιστεί ο αποκλεισμός στις χωματερές και τα αμαξοστάσια, προκειμένου να ξεκινήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων ο στρατός.

Τζανακόπουλος: Δεν θα επιτρέψουμε τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας

Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνιζε χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, ούτε και την παράδοση μιας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, αν και υπογράμμισε εμφατικά ότι μετά τη σημερινή μέρα -σε περίπτωση που δεν λήξει η απεργία– θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, για να μην υπάρξει διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.

Κοντονής και Γεροβασίλη: Μικροπολιτικά παιχνίδια πίσω από τη συνέχιση της απεργίας

Εν τω μεταξύ ο Σταύρος Κοντονής και η Ολγα Γεροβασίλη κατηγόρησαν τη ΝΔ για μικροπολιτικά παιχνίδια συνδικαλιστών, σχολιάζοντας την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την ουσιαστική στήριξη της ΔΑΚΕ να συνεχιστεί η απεργία.

Οι παραπάνω υπουργοί χαρακτήρισαν σαν εποικοδομητική την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στους εργαζόμενους, μιλώντας από την Άρτα.

«Παρά ταύτα οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις χωρίς λογική. Νομίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση. Η ΝΔ προσπαθώντας να πλήξει την κυβέρνηση με κάθε μέσο δεν διστάζει να δυναμιτίζει τη σταθερότητα και να πλήττει την οικονομία στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Η Δεξιά δεν αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, αντιπολιτεύεται τη χώρα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική», δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Από την πλευρά της η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι η λύση της κυβέρνησης όφειλε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων «οι οποίοι σε μία πρώτη φάση έδειξαν να το βλέπουν, να το ακούν, ενώ σε μία δεύτερη φάση κατόπιν παρεμβάσεων πολιτικών φορέων, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία συμπράττοντας σε αυτό που λέει, ”στην αναμπουμπούλα κάποιος χαίρεται”».

«Αυτά είναι κρίσιμα θέματα για τους πολίτες, η θερμοκρασία θα πάει στους 43 βαθμούς και είναι ζήτημα, υγειονομικής βόμβας. Εδώ θα έπρεπε να σταθούν υπεύθυνα οι συνδικαλιστικοί φορείς και να μην παίζουν μικροκομματικά παιγνίδια, στην πλάτη των πολιτών», συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για «φανερά παιχνίδια».

Μπουτάρης: «Πάγωσε» τη σύμβαση με τον ιδιώτη για τα απορρίμματα

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζεται να υποχωρεί στο θέμα της συμμετοχής ιδιώτη στην αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση για το αν θα αποσύρει την απόφασή του να απευθυνθεί σε ιδιώτη, σε περίπτωση που βγει πλήρης ο στόλος των απορριμματοφόρων και όλοι οι εργαζόμενοι στους δρόμους, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε: «Δεν με νοιάζει πόσοι εργαζόμενοι και πόσα απορριμματοφόρα θα βγουν. Εμένα με νοιάζει να καθαρίσει η πόλη».

Αγωνιούν επιχειρήσεις εστίασης, ο κλάδος τουρισμού και έμποροι

Την ίδια στιγμή ο κλάδος του τουρισμού και το υπουργείο Τουρισμού απευθύνουν έκκληση για να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των σκουπιδιών

«Ας σταματήσουμε επιτέλους να πυροβολούμε τα πόδια μας! Δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας!», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσου.

Από την άλλη η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά δήλωσε ότι «η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και δυσφημεί τη χώρα».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα