Στη Βουλή της ΠΓΔΜ πάλι η συμφωνία των Πρεσπών μετά το βέτο Ιβανόφ

Η Βουλή της ΠΓΔΜ καλείται να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά το βέτο που άσκησε ο Πρόεδρος της γείτονας χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία επιστρέφει σήμερα στο κοινοβούλιο, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα δώσει και πάλι το «πράσινο φως».

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η βουλή θα ξαναψηφίσει τη συμφωνία με ευρεία πλειοψηφία, ενώ για την κύρωσή της απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε στις 20 Ιουνίου με 69 ψήφους υπέρ, σε ειδική συνεδρίαση, τη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες με την Ελλάδα.

Επόμενο βήμα το δημοψήφισμα

Επόμενο βήμα είναι το δημοψήφισμα, το οποίο δρομολογείται για τον Σεπτέμβιο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το ερώτημα. Σε περίπτωση που οι πολίτες της ΠΓΔΜ πουν το «ναι», τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, και στη συνέχεια η ελληνική Βουλή θα πρέπει να επικυρώσει με τη σειρά της προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να τεθεί σε ισχύ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία επικοινωνιακής υποστήριξης του «ναι» για το δημοψήφισμα.

Για «μακεδονικό στρατό» μίλησε ο σκοπιανός πρωθυπουργός

Παράλληλα, την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε αναφορά του Ζόραν Ζάεφ, την Τετάρτη, σε «μακεδονικό στρατό», μέλος του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, κατά την ορκωμοσία επαγγελματιών στρατιωτών, ο «μακεδονικός στρατός» για χρόνια επιχειρούσε μαζί με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, κάτι που βοήθησε στην αύξηση των δυνατοτήτων (του στρατού της ΠΓΔΜ).

«Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφεραν την Τετάρτη πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικού» στρατού.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα