Στη Βουλή σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης

Η τελευταία φάση για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης αρχίζει σήμερα, αφού κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα τελευταία προαπαιτούμενα, με διαδικαστικό ορίζοντα την ψήφισή του την προσεχή Δευτέρα (22/1) ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κυβερνητικού διαπραγματευτικού επιτελείου και εκπροσώπων των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων ολοκληρώνονται περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης ενώ τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η αισιοδοξία πως στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές χθες ζήτησαν διευκρινήσεις για το ακριβές ύψος των παροχών στις οποίες προχώρησε στο τέλος του 2017 η κυβέρνηση, αλλά και σαφείς δεσμεύσεις για την ομαλή πλέον διενέργεια των πλειστηριασμών τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε φυσική μορφή από αύριο Τετάρτη.

Τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση θέματα είναι το ζήτημα της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το δημόσιο (σ.σ. οι διατάξεις για τις οποίες χθες δεν ήταν βέβαιο ότι θα ενταχθούν σε αυτό το πολυνομοσχέδιο αλλά πάντως η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει ήδη πίνακα με τους πλειστηριασμούς που θα γίνουν έως τον Μάρτιο).

Συγχρόνως το θέμα του εργασιακού και των αυστηρότερων προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργιών θεωρείται πολιτικά πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση ενώ χθες ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τα προαπαιτούμενα και στο υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει πέρα από το κρίσιμο θέμα της νέας αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργιών με τη συμμετοχή του 50+1% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων και τις περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα των πολυτέκνων και των τριτέκνων (η οποία θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου).

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα οικογενειακά επιδόματα

Με το νομοσχέδιο εισάγεται διαβάθμιση των οικογενειών που δικαιούνται το επίδομα ως εξής:

Πρώτη κατηγορία με εισόδημα έως 6.000 ευρώ

Δεύτερη κατηγορία με εισόδημα από 6.001 έως 10.000 ευρώ και

Τρίτη κατηγορία με εισόδημα από 10.001 έως και 15.000 ευρώ.

Τα ποσά των επιδομάτων διαμορφώνονται ανά κατηγορία ως εξής:

Πρώτη κατηγορία:

• 70 ευρώ το μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 70 ευρώ το μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 140 ευρώ το μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Δεύτερη κατηγορία:

• 42 δύο ευρώ το μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 42 ευρώ το μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 84 ευρώ το μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Τρίτη κατηγορία:

• 28 ευρώ το μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 28 ευρώ το μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 56 ευρώ το μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Επίσης, για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Τέλος το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις αναφορικά με τη ΔΕΗ, παρεμβάσεις σε διάφορα φορολογικά θέματα (όπως στις εξαιρέσεις από το ΦΠΑ, στην κατάργηση φοροαπαλλαγών επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται άδικες και αναποτελεσματικές), διατάξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων, αλλά και για τη λειτουργία των επαγγελμάτων, για τη λειτουργία κτηματολογικών γραφείων και για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης βιομηχανικών επιχειρήσεων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα