Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί τονίζουν ότι ως τον Απρίλιο θα έχει ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά Ταμεία. Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα δύο ζητήματα.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με στελέχη της ΤτΕ, χωρίς την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο θέματα αναφορικά με το θέμα της πρώτης κατοικίας: α) στις καταθέσεις του δανειολήπτη και στη μείωση του ποσοστού κάτω του 50% του υπολοίπου του δανείου που θα ρυθμισθεί και β) στο συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη σε σχέση με το υπόλοιπο του υπό ρύθμιση δανείου.

Επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές ότι η τελική ρύθμιση θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Μαρτίου και αφορά όσους έχουν το υπόλοιπο οφειλής έως 130.000 ευρώ, αντικειμενική αξία κατοικίας έως 250.000 ευρώ, και η οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Με βάση τις ίδιες πηγές από τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, δεν διαφαίνεται αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, η οποία προέκυψε μετά από συμφωνία με τις τράπεζες, το ετήσιο εισόδημα για τον άγαμο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.500 ευρώ, τις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ ανά παιδί, με το ανώτερο όριο να είναι 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για το ύψος του ρυθμιζόμενου δανείου (ανώτατο όριο 130.000 περιλαμβανομένων των τόκων), αλλά και το όριο αντικειμενικής αξίας (250.000 ευρώ).

Στο θέμα των 120 δόσεων αναφέρθηκε μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, τονίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να σταματήσουν να ζητούν να καταργηθεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης διότι, όπως σημείωσε, “χωρίς τον ΕΦΚΑ, το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα είχε ελλείμματα και δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε η γενναία ρύθμιση των οφειλών που έχουν σωρευτεί από το παρελθόν, όταν οι εισφορές ήταν υψηλές σε τέτοιο βαθμό που έμεναν ανείσπρακτες», υπενθυμίζοντας επίσης ότι «ο π. ΟΑΕΕ είχε φτάσει στο σημείο να μην έχει κεφάλαια και κάθε π. ασφαλιστικός φορέας δάνειζε τον άλλο για να πληρώνονται οι συντάξεις».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα