Στην τελική ευθεία για συντάξεις και αντίμετρα

“Κλειδώνουν” τις μέρες που έρχονται οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα των συντάξεων όπως και των αντιμέτρων του 2019, καθώς στις 19 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, στις 21 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η Έκθεση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών και την ίδια μέρα θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στη Βουλή.

Η χρονική στιγμή φαίνεται να είναι ευνοϊκή για την ελληνική κυβέρνηση και τη βούλησή της για μη περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους, με την Κομισιόν και κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή».

Ερωτηματικά βεβαίως γεννά αυτή καθ’αυτή η χρησιμοποίηση αυτής της έκφρασης, η οποία υποδηλώνει είτε πρόθεση απόκλισης από τον απόλυτο ελληνικό στόχο της οριστικής ματαίωσης της περικοπής είτε σχέδιο απόφασης που να μην περιλαμβάνει το σύνολο των παλαιών συντάξεων αλλά μόνο τις χαμηλές.

Ασαφής επίσης παραμένει και η βούληση της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημείο κλειδί για την τελική έκβαση των αποφάσεων.

Ήδη στην έκθεση της για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης αποτυπώνει την εκτίμηση ότι ακόμη και αν ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ με τις περικοπές των συντάξεων το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε το 3,9% δίνοντας υπερπλεόνασμα περίπου 750 εκ ευρώ.

Το Σάββατο ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ενώπιον του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ.Σολτς το ζήτημα της μη μείωσης των συντάξεων και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Την Πέμπτη EWG με τις συντάξεις και τον δημοσιονομικό χώρο στο τραπέζι

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού φέτος τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του EWG.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις εκ των οποίων η μια θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2019.

Στις 19 Νοεμβρίου η τελικές αποφάσεις

Όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου, θα παρθεί η απόφαση για την περικοπή ή μη των συντάξεων.

Δυο ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η Έκθεση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, άρα και της Ελλάδας, ενώ την ίδια ημέρα, στην Αθήνα θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στη Βουλή.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου μπορεί να μην είχε ως βασικό θέμα την Ελλάδα, μετά το τέλος της συνεδρίασης όμως οι επικεφαλής του Eurogroup κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τονίζοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. «Από εκεί και πέρα, μένει η συζήτηση για να καθοριστεί τι θα γίνει με το δημοσιονομικό χώρο», ανέφεραν τότε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα