Στην κόψη του ξυραφιού το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα

Έντονος προβληματισμός διακατέχει την ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει δυναμιτίσει ουσιαστικά όλες τις προοπτικές αίσιας έκβασης των συζητήσεων.

Κάτω από το πρίσμα των τελευταίων αυτών εξελίξεων γίνεται φανερό ότι το οικονομικό επιτελείο της χώρας που θα μετέχει στο συμβούλιο έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο αντίκρουσης των γερμανικών θέσεων, ενώ οι τελικές αποφάσεις, μέσα από συνεχείς συνεννοήσεις με το Μαξίμου, θα βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού.

Παρά το γεγονός των ευνοικών δηλώσεων μεγάλου αριθμού ευρωπαίων αξιωματούχων που αφορούν τη χώρα μας και τα οικονομικά της επιτεύγματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει αμετακίνητος  επαναφέροντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση του περασμένου Μαΐου την οποία είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά, σε μια φανερή πλέον προσπάθεια να ματαιώσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι σε περίπτωση δυστοκίας του σημερινού Eurogroup να καταλήξει σε μια απόφαση για την Ελλάδα, αύριο το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκλιση των 19 χωρών της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Στο σημείο αυτό πολλοί μέσα και έξω από την Ελλάδα ασκούν κριτική σε αυτό το ενδεχόμενο και την αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε να έχει τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή καθώς πάλι «θα σε παραπέμψουν σε eurogroup».

Αλ. Τσίπρας: Οι δανειστές να σεβαστούν την Ελλάδα

Μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός με άρθρο του στη γαλλική «Le Monde» και τη γερμανική «Die Welt», έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα δίνουν το σήμα για την είσοδο της χώρας σε «μια νέα εποχή, μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος, μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

Π. Μοσκοβισί: Είναι καιρός να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε χθές ότι θέλει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Μοσκοβισί αφού τόνισε ότι έχει πάρει μέρος σε πάνω από 80 συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ότι βρίσκεται σε «απόγνωση».

«Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», επισήμανε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το συμβούλιο βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη μηχανισμού λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα, είναι απαράδεκτη.

«Το μήνυμά του προς τους Έλληνες είναι: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας», κατέληξε ο Μοσκοβισί.

Πιτέλα: Ο Σόιμπλε να πάψει να λέει όχι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Οξεία κριτική στον γερμανό υπουργό Οικονομικών ασκεί ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει την ανάπτυξή της και για αυτό η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι όμηρος της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα