«Στην κόψη του ξυραφιού» σήμερα η Καταλονία

Τη σημερινή μέρα αναμένει η ισπανική κυβέρνηση την απόφαση της Γερουσίας που αφορά την έγκριση της εφαρμογής των μέτρων του Άρθρου 155, προκειμένου να προωχωρήσει στα δρακόντεια μέτρα που στόχο έχουν να αποκαταστήσουν «τη συνταγματική τάξη» στην Καταλονία, όπου η πλευρά που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας δείχνει αποφασισμένη να ανακηρύξει τελικά την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Πουτσδεμόν άργησε, επί πολλές ώρες να εκφωνήσει το διάγγελμά του, αναβάλλοντας δύο φορές την εμφάνισή του, ενώ πολλοί ανέμεναν με ανυπομονησία την απάντησή του και χιλιάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και φώναζαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Πουτσδεμόν στο διάγγελμά του υποστήριξε πως δεν έχει λάβει ρητές «εγγυήσεις» από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης ότι εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές στην Καταλονία και η Μαδρίτη δεν πρόκειται να εφαρμόσει το Άρθρο 155.

Παράλληλα, εναπόθεσε στο καταλανικό Κοινοβούλιο (το οποίο ελέγχουν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας) την ευθύνη «να καθορίσει τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του Άρθρου 155 κατά της Καταλονίας».

Οι αποφάσεις της Ισπανίας

Εάν το αίτημα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εγκριθεί σήμερα από την Άνω Βουλή, η κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να θέσει υπό τον έλεγχό της τους μηχανισμούς της τοπικής διακυβέρνησης.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπονται βάσει της εφαρμογής του Άρθρου 155

Καταλανική Κυβέρνηση

Αρχικά υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης θα τεθεί η ίδια η καταλανική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αξιώνει την καθαίρεση του συνόλου της καταλανικής κυβέρνησης, δηλ. του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 συμβούλων του (υπουργών).

Τοπική Αστυνομία

Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που έως σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Τζενεραλιτάτ, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Ραχόι απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλ. της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.

Οικονομία

Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Το μέτρο έχει παραμείνει εν ισχύ.

Στην παρούσα περίσταση, η κυβέρνηση ζητεί να της δοθούν οι εξουσίες για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης

Ο Ραχόι ζητεί έγκριση να αναλάβει «τη λειτουργία της Τζενεραλιτάτ της Καταλονίας όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα». Αυτό το μέτρο αφορά τον πλήρη έλεγχο του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφόρησης (CCTI), που συντονίζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα της τοπικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, θα περάσουν υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (TV3 και Catalunya Radio), προκειμένου να εξασφαλίζεται «η εκπομπή αξιόπιστων, αντικειμενικών και ισορροπημένων ειδήσεων».

Το Κοινοβούλιο

Η κυβέρνηση αξιώνει επίσης να τεθεί υπό τον έλεγχό της η λειτουργία του καταλανικού Κοινοβουλίου, όπου τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία διαθέτουν μία σχετική πλειοψηφία 72 εδρών στις 135.

Χάρις στην πλειοψηφία τούτη, το Κοινοβούλιο αποφάσισε στις 6 Σεπτεμβρίου την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, που ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Μόλις καθαιρεθεί ο Πουτσδεμόν, το Κοινοβούλιο δεν θα έχει το δικαίωμα εκλογής αντικαταστάτη του , ή διορισμού του, σύμφωνα με τα μέτρα που καλείται να εγκρίνει σήμερα η ισπανική Γερουσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα