Στην Αθήνα και πάλι οι δανειστές για ενεργειακό, αφορολόγητο και δ’ αξιολόγηση

Στο περιθώριο του άμεσου ενδιαφέροντος  μπαίνουν σκάνδαλο Novartis και σκοπιανό, προφανώς προσωρινά, καθώς από σήμερα κάνουν αισθητή και πάλι την παρουσία τους στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και αρχίζει ο προγραμματισμένος νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα μέσα στο κλίμα έντασης το οποίο επικρατεί στην περιοχή, καθώς συνεχίζονται οι προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας, γεγονός που σχεδόν μονοπωλεί την προσοχή της κοινής γνώμης στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις που αρχίζουν σήμερα έχουν σαν στόχο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την μετάβαση στην τέταρτη και τελευταία του προγράμματος.

Στην κορυφή του προγράμματος των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται το «ενεργειακό»  με βασικό θέμα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και ολόκληρη η σειρά των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η τελευταία τέταρτη αξιολόγηση των μνημονιακών προγραμμάτων ξεκινά ουσιαστικά σήμερα και η ολοκλήρωση της τον προσεχή Μάιο θα αποδεσμεύσει την τελευταία δόση από τον ESM ύψους 11,7 δισ. ευρώ και θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Η δ’ αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα (σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ).

Η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών θα είναι σχετικά σύντομη καθώς θα διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο, κατόπιν θα αναχωρήσουν και θα επιστρέψουν ξανά, στο β’ 15ήμερο του Απριλίου μετά το ορθόδοξο Πάσχα αλλά και μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Στα αξιοσημείωτα της 4ης αξιολόγησης είναι η απουσία της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία μετατάχθηκε σε άλλη υπηρεσία του ΔΝΤ και αντικαταστάθηκε από τον Πήτερ Ντόλμαν. Οι υπόλοιποι που συμπληρώνουν το «κουαρτέτο» είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι του ESM.

Οι συναντήσεις με των εκπροσώπων των θεσμών με τους Έλληνες υπουργούς ξεκινούν στις 3 το μεσημέρι στο Χίλτον, με πρώτο θέμα τον τομέα της Ενέργειας και τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει στις αποκρατικοποιήσεις.

Ακολουθεί στις 4 το απόγευμα η επισκόπηση προγράμματος, όπου θα συζητηθούν αφενός ο απολογισμός των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά, οι οποίες είναι θετικές, μετά το υπερπλεόνασμα που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, καθώς ο προγραμματισμός των ενεργειών για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την πρώτη συζήτηση για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της Ελλάδας αλλά και θα ενημερώσει τους θεσμούς για την κεντρική φιλοσοφία του Αναπτυξιακού Προγράμματος που καταρτίζει η κυβέρνηση, για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Ο κύκλος των σημερινών συζητήσεων κλείνει στις 5 το απόγευμα, που είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συζήτησης για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τον Μάρτιο του 2018, θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί πώλησης για ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΑΑ (30%), ΟΤΕ (5%). Έως τον Ιούνιο 2018, η πώληση 17% της ΔΕΗ

Τα προβληματικά σημεία

Από τον αναλυτικό κατάλογο των 88 προαπαιτούμενων τα περισσότερα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα ή έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και απομένει η ολοκλήρωσή τους, αλλά υπάρχουν και μερικά που θα δοκιμάσουν για ακόμη μια φορά τις σχέσεις κυβέρνησης και δανειστών. Πρόκειται για τα ακόλουθα προαπαιτούμενα:

1. Η επίσπευση της εφαρμογής της μείωσης αφορολόγητου από το 2019, αντί του 2020 που είναι προγραμματισμένο. Αυτό θα συμβεί εάν το ΔΝΤ κρίνει πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για την επίτευξη πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Η ετυμηγορία του ΔΝΤ θα διατυπωθεί στη διάρκεια της 4ης αξιολόγησης και μέχρι τον Μάιο. Όλα θα κριθούν από την πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του 2018, αλλά και από τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα σημάνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών, κατά περίπου 650 ευρώ και θα πρόκειται για κυβερνητική ήττα, αν ζητηθεί η επίσπευσή του.

2. Τον Μάρτιο θα γίνει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, με βάση τις μειώσεις που θα γίνουν από την 1-1-2019. Δηλαδή, θα σταλούν στους συνταξιούχους σημειώματα, με τα νέα μειωμένα ύψη των συντάξεών τους, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2019, γεγονός που θα προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις.

Πάντως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την αναβολή για ένα χρόνο της μείωσης των συντάξεων, ώστε να μετατεθεί για το 2020.

3. Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

4. Η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Οι δανειστές δεν μπορούν να κατανοήσουν τις αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς, όταν, όπως σημειώνουν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο της τρίτης αξιολόγησης, το 2009 γίνονταν 59.000 πλειστηριασμοί και τώρα δεν μπορούν να γίνουν ούτε 10.000. Οι τράπεζες υποχρεούνται να διενεργήσουν 15.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων φέτος και 40.000 στην προσεχή τριετία. Το μνημόνιο απαιτεί να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ως αντάλλαγμα για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών την εξαίρεση της κύριας κατοικίας των οφειλετών. Στην ουσία πρόκειται για παράταση της διάταξης που περιέχεται στον νόμο Κατσέλη, να ισχύσει και για το 2019. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα υποστηρίξουν ότι αφενός μέχρι το 2019 οι τράπεζες δεν θα πλειστηριάσουν ακίνητα χαμηλής αξίας, ενώ το σημαντικότερο, θα εκτονώσει τις αντιδράσεις για τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

5. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την Εφορία για οφειλές στο Δημόσιο από την 1η Μαΐου 2018.

Τέλος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μέχρι το τέλος του μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο, αναμένεται να συμφωνηθούν όλα τα σημεία του προγράμματος της κυβέρνησης που θα  αφορούν τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους της.

Τα βασικά σημεία του ελληνικού προγράμματος

Όπως έχουν αναφέρει κυβερνητικοί παράγοντες, το «ελληνικό πρόγραμμα» θα έχει δύο βασικά σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό.

Το αναπτυξιακό τμήμα θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, όπως:

-Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)

-Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)

-Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.

Στο κοινωνικό σκέλος θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).

3.Τη μετά το μνημόνιο εποχή και το είδος της εποπτείας από τους Θεσμούς. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, αυτή θα αφορά, μεταξύ άλλων:

-Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ

-Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)

-Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα