Στα χαρακώματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την Novartis

Στα ύψη παραμένει η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης γύρω από το σκάνδαλο Novartis, μετά τις αποκαλύψεις που έρχονται ολοένα στο φως της δημοσιότητας.

To Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκείμενου να διασφαλίσει πως το σκάνδαλο δεν θα μπει στο “συρτάρι” αλλά αντιθέτως θα διεξαχθεί έρευνα και θα προχωρήσει προκειμένου να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από μεριά της, βλέπει σκευωρία, ενώ αναφέρει ότι καταρρέει μέσα σε λιγότερο από πέντε ημέρες το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που έφερε στη Βουλή η κυβερνήση, προσπαθώντας να διασύρει τους αντιπάλους του και να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του indicator.gr, το Μαξίμου θέλει να προχωρήσει στην σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή, αυτό είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, όπου θα πραγματοποιήσει ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

 

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες μάρτυρες, έγινε γνωστό ότι κατά την κατάθεσή τους  συμπεριέλαβαν βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα, με ηχηρά ονόματα πολιτικών στην Ελλάδα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis.

Παράλληλα, ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis. εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα διαρρεύσουν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην Αμερική.

«Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ώστε να προστατευτούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Είναι βέβαιο ότι θα διαρρεύσουν τα στοιχεία τους και είναι υπεύθυνη η πολιτεία και ό,τι τους συμβεί» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Σαράκης.

Τι αποκαλύπτει η μάρτυρας

Η μάρτυρας με το όνομα «Αικατερίνη Κελέση» φαίνεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για την υπόθεση. Ωστόσο, προς ώρας δεν μπορεί αν τα «δέσει».

«Η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό επ’ ονόματι PHARMA AG σε ελβετική τράπεζα πιθανώς τη UBS. Από τον λογαριασμό αυτόν γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς έλληνες γιατρούς για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια κλπ, τα οποία κάλυπταν στην πραγματικότητα αμοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας… Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με εντολές της GRUBER SUSANNE, η οποία ήταν διευθύντρια στο τμήμα Mso της Novartis Ελλάς από το 2007 έως το 2011 αν θυμάμαι καλά. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε brand μάνατζερ της εταιρείας. Ενδεικτικά για το φάρμακο GALVUS, μπραντ μάνατζερ ήταν ο κ. Τενεκίδης. Αναφέρω αυτό το όνομα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύμα. Παράλληλα, η Novartis διατηρούσε ένα δεύτερο λογαριασμό, στον οποίο είχε το δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης των χρημάτων μέχρι του ποσού του 1.000.000, ανά περίπτωση ο Φρουζής, ως αντιπρόεδρος αυτής. Από το λογαριασμό αυτό γινόταν ο χρηματισμός των πολιτικών προσώπων και των λοιπών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

Πώς έφτασε στο Μαξίμου η βαλίτσα

Όπως περιγράφει η μάρτυρας, η βαλίτσα, τύπου τρόλεϊ, γεμάτες μωβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα, έφτασε στο Μαξίμου «περί τα μέσα του έτους 2013» και δόθηκε στον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Χαρακτηριστικά, τονίζει: «Ο Φρουζής (σ.σ. η πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς) συναντήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα Samsonite, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μώβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά».

Δείτε επίσης: Πόλεμος για την Novartis: Οι καυτές μίζες, η BMW με τα…500αρικα και οι μηνύσεις

Η μάρτυρας και οι υπουργοί

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Φρουζής είχε σχέσεις με όλες τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, οι οποίες με το αζημίωτο φρόντιζαν την εταιρία. «Ο Λοβέρδος εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Novartis γιατί το ζητούσε ο Φρουζής. Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετούσε την τιμολόγηση των φαρμάκων της εταιρίας, ενώ επηρέαζε με αυτόν τον τρόπο και την αποζημίωση. Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθεί. Επί υπουργίας Λοβέρδου, ενώ δεν κυκλοφορούσε κανένα νέο φάρμακο για ενάμισυ χρόνο, με σκοπό να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, παρενέβη ο Φρουζής, ο οποίος χρημάτισε αμφοτέρους, προκειμένου να αποζημιώσουν το φάρμακο Gilenya, το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό, για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Πράγματι το φάρμακο αποζημιώθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία, αποφέροντας τεράστια κέρδη για την εταιρία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα