Στα Σκόπια σήμερα ο Ν.Κοτζιάς με πέντε ονόματα στις αποσκευές του

Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει μια σειρά από κρίσιμες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, με σκοπό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γείτονας χώρας.

Στα χέρια της Αθήνα η προτάσεις της ΠΓΔΜ

Στα Σκόπια έφτασε τις προηγούμενες ημέρες το σχέδιο της Αθήνας για τη συμφωνία σχετικά με την επίλυση ζητήματος της ονομασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ο ίδιος πρόσθεσε, πως η χώρα του απάντησε και απέστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα συνεχιστεί στη Βιέννη, (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) στις 30 Μαρτίου.

Σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ΝίκολαΝτιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι τα Σκόπια παρέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις.

Τα πέντε ονόματα

Η πιο βασική επιλογή, που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι το Gorna Makedonija ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα