Στα “δικαστήρια” Χαβάη και Τραμπ

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η πολιτεία της Χαβάης κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο τίθενται περιορισμοί σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες για την είσοδο τους στις ΗΠΑ.

Η Χαβάη ζητά από τη Δικαιοσύνη να εκδώσει προσωρινή εντολή αναστολής του διατάγματος, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Πρόκειται για την πρώτη αγωγή που κατατίθεται κατά του αναθεωρημένου διατάγματος.

Η ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου, μία ημέρα προτού η νέα απαγόρευση τεθεί σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τη Δευτέρα μια τροποποιημένη εκδοχή του διατάγματος, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφύγων και πολιτών από έξι χώρες.

Το Ιράκ βγαίνει από τον κατάλογο των χωρών αυτών. Παραμένουν στον κατάλογο το Ιράν, η Λιβύη, η Συρία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη – η κατάσταση της οποίας δεν δίνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, τη δυνατότητα να επιβεβαιωθεί με τον σωστό τρόπο ποιες χώρες έχουν επισκεφθεί προηγουμένως οι ταξιδιώτες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες που έχουν βίζα σε ισχύ θα επιτρέπεται να εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Οι Σύροι δεν υπόκεινται πλέον σε αναστολή των αιτήσεων για την απόκτηση καθεστώτος πρόσφυγα για επ΄αόριστον περίοδο. Εμπίπτουν στην ίδια απαγόρευση των 120 ημερών όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ενώ η διάκριση που αποδιδόταν σε θρησκευτικές μειονότητες δεν περιλαμβάνεται στο νέο διάταγμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα