Σε ποιες περιοχές θα είστε πιο υγιείς

Όσα περισσότερα δέντρα διαθέτει μια γειτονιά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι κάτοικοί της να παραμείνουν υγιείς.

Αναλυτικότερα, με τα δέντρα στις γειτονιές μειώνεται η πιθανότητα οι κάτοικοί τους να πάθουν σοβαρή κρίση άσθματος και να χρειασθούν επείγουσα νοσηλεία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας, τα δέντρα αποτελούν αντίβαρο στην επιβάρυνση των πνευμόνων από τα καυσαέρια των οχημάτων και τις άλλες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι γνωστό ότι η ρύπανση του αέρα επιβαρύνει το άσθμα.

Η έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- δείχνει ότι τα σοβαρά περιστατικά άσθματος θα μπορούσαν να μειωθούν αν οι γειτονιές πρασίνιζαν με δέντρα στα πεζοδρόμια.

Διαπιστώθηκε ότι, σε μια περίοδο 15 ετών, για κάθε 300 περισσότερα δέντρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μειώνονταν περίπου κατά 50 οι εισαγωγές σε νοσοκομείο για κρίση άσθματος ανά 100.000 κατοίκους.

Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν ότι σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά με πολλά δέντρα, οι εισαγωγές των κατοίκων τους για κρίση άσθματος ήσαν λιγότερες σε σχέση με όσους ζούσαν σε περιοχές με λιγότερη ρύπανση αλλά και με λιγότερα δέντρα.

Στη μελέτη συμμετείχε και ο δρ Σωτήρης Βαρδουλάκης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ιατρικής (ΙΟΜ) του Εδιμβούργου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα