Σε παγωμένη ατμόσφαιρα το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί

Το πολυσυζητημένο δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που θα φιλοξενήσει αύριο το βράδυ η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στη Συρία. Διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι διαχρονικά διαδραμάτιζαν ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα του δείπνου, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως δεν μπορούν αυτή την περίοδο να ασχοληθούν με το θέμα. Η προσοχή όλων είναι στο Συριακό, ενώ τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντάνα και οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διαμορφώνουν κλίμα “χαμηλών πτήσεων” ως προς το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε θέματα “χαμηλής πολιτικής”, όπως είναι η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών ή το άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων, της Δερύνειας και του Απλικίου. Κι αυτό για να διατηρήσουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και να αποτραπεί οριστικό αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως οι αρχικοί σχεδιασμοί, που δεν έχουν διαφοροποιηθεί, στοχεύουν σε αποτέλεσμα μέχρι το φθινόπωρο, πριν δηλαδή από τη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10. Όσοι εκ των εν δυνάμει μεσολαβητών ασχολούνται παρασκηνιακά με το Κυπριακό, εκτιμούν πως υπάρχουν δύο σταθμοί προς αξιοποίηση: Η συζήτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιούνιο και η γεώτρηση της ExxonMobil (τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου). Ενόψει των συζητήσεων για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης προς τη Λευκωσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτίθεται να στείλει απεσταλμένο στους εμπλεκόμενους για να τους βολιδοσκοπήσει για τις προθέσεις τους σε σχέση με το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία, που οργάνωσαν πρόσφατα, κεκλεισμένων των θυρών, ενημερωτική σύναξη, υποστήριξαν πως θα μπορούσε να γίνει ένα πρώτο βήμα στο δείπνο με την επαναδραστηριοποίηση των τεχνικών επιτροπών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διατυπώθηκαν απόψεις, κυρίως από μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σταματήσουν οι όποιες δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας και δοθεί προτεραιότητα στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, η κάθοδος του “Μπαρμπαρός” εκτιμάται ότι αποτελεί προπομπό του τουρκικού γεωτρύπανου, που αναμένεται τους επόμενους λίγους μήνες( ή εβδομάδες) να φθάσει στην περιοχή για να προβεί σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Πηγή: philenews.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα