Σε κλιμάκωση των συγκρούσεων καλεί η Φατάχ (βίντεο)

Με μια ανακοίνωση αργά χθες Σάββατο βράδυ, έπειτα από τρεις ημέρες με βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν, η Φάταχ ζήτησε «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός».

Προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της Ουάσινγκτον, ο Αμπάς αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν αυτός επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Μάζντι αλ Χαλίντι.

Παράλληλα, σε μια σημαντική εξέλιξη, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν χθες στο Κάιρο, κάλεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι άραβες υπουργοί εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τον ρόλο τους του μεσολαβητή και του ανάδοχου στη διαδικασία ειρήνευσης» μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων και ζητούν «να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».

Κατά τη χθεσινή ημέρα Παλαιστίνιοι βγήκαν και πάλι στους δρόμους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όπως και στη Λωρίδα της Γάζας. Έριξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές ή πραγματικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με βόμβες κρότου-λάμψης.

Στο μεταξύ η  Ερυθρά Ημισέληνος γνωστοποίησε ότι 171 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και 60 στη Λωρίδα της Γάζας χθες. Συγχρόνως δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα επεισόδια της Παρασκευής και ακόμη δύο στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Γιόαβ Μορντεχάι, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την Γάζα, το Ισραήλ θα απαντήσει με «επώδυνο» τρόπο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική απόφαση και υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες χώρες. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το Κουβέιτ και το Παρίσι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα