Σε κάθοδο οι ευρωπαϊκοί δείκτες λόγω γεωπολιτικών εντάσεων

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, κινούνται σε καθοδική τροχιά, καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων με επίκεντρο την Βόρεια Κορέα φοβίζει τους επενδυτές, οι οποίοι στρέφονται σε πιο ασφαλή assets – όπως χρυσός – καθώς προσπαθούν να αποφύγουν την ανάληψη ρίσκου. Μάλιστα χθες ο χρυσός έκλεισε σε υψηλό άνω των δύο ετών και πάνω από τα 1.290 δολάρια την ουγκιά εν μέσω κλίματος αποστροφής κινδύνου στις διεθνείς αγορές, ενώ ο δείκτης φόβου VIX στην Wall Street σημείωσε άλμα 40% αναρριχώμενος σε υψηλό τριών μηνών.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0.4%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0.82% και ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0.7%. Στην Ελβετία, ο SMI υποχωρεί κατά 0.47%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 0.56%, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0.55% και ο πορτογαλικός PSI κινείται σταθεροποιητικά.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο καθώς συνεχίζεται η ανταλλαγή απειλών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ να διαμηνύει, σε νέες δηλώσεις του, ότι η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα “ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή”.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να είναι “πολύ ανήσυχη” στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του, μερικές ώρες αφότου η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ.

Στα εταιρικά νέα, με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της Innody, Novozymes και Old Mutual.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα