Σεισμικές έρευνες και τoυρκικές ασκήσεις στα νότια της Κύπρου

Σεισμικές έρευνες και παράλληλη ναυτική άσκηση με πυρά πραγματοποιεί σήμερα η Τουρκία στα νότια της Κύπρου, λίγα 24ωρα μετά το δημοψήφισμα και μια μέρα πριν από την επόμενη συνάντηση των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί για το Κυπριακό.

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε δύο οδηγίες προς ναυτιλομένους (NAVTEX) με τις οποίες δεσμεύει δύο μεγάλες περιοχές στα νότια της Κύπρου για έρευνες και ασκήσεις με πυρά.

Με τις NAVTEX 403/17 και 404/17 η Άγκυρα προειδοποιεί ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά, ενώ λίγο νωρίτερα ένα ωκεανογραφικό πλοίο της θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες με ειδικό καλώδιο από τις τέσσερις τα ξημερώματα ως τις οκτώ το πρωί.

Για να γίνει αντιληπτό το εύρος της αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να σημειωθεί ότι το ανατολικό όριο της NAVTEX 403/17 φθάνει στα νότια της Λεμεσού και περιλαμβάνει όχι μόνο το οικόπεδο 6 το οποίο η Τουρκία περιγράφει ως επικαθήμενο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά τουλάχιστον ακόμη τέσσερα.

Υπενθυμίζεται πως αυτή την περίοδο (έως και τις 15 Αυγούστου) η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, επίσης, προαναγγείλει σεισμικές έρευνες με τα πλοία «Ramform Hyperion» και «Global Sentinel» σε τμήματα των οικοπέδων 6, 8, 9 και 11.

Χθες, ελεγχόμενη ένταση υπήρχε και στο Αιγαίο, καθώς στις 14.55 κατεγράφη εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο ελληνικά και δύο τουρκικά F-16 στα δυτικά της Χίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα