Σήμερα οι αποφάσεις για “κόκκινα δάνεια” και πρώτη κατοικία

Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο το νέο καθεστώς για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, ο οποίος λειτουργούσε ως «δίχτυ προστασίας» τα μνημονιακά χρόνια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στοχεύει στη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και η αρμόδια ομάδα εργασίας έχει καταρτίσει μια πρόταση που οδηγεί σε προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως και 250.000 ευρώ.
Άλλες πηγές, που επικαλούνται σήμερα το πρωί έγκυρους κύκλους των Βρυξελλών, αναφέρουν ότι οι δανειστές απορρίπτουν την παραπάνω πρόταση ως προς το ύψος της αξίας και θέτουν το επίπεδο της προστασίας υπό διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.
Από την πλευρά της, στο σχεδιασμό αυτό η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υποθήκευσαν την κατοικία τους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Συγχρόνως και οι τράπεζες απορρίπτουν μέρος της κυβερνητικής πρότασης και αντιτείνουν ότι θα τις δυσκολέψει στο να ανακτήσουν «κόκκινα» δάνεια και κυρίως να τα τιτλοποιήσουν και διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως ένα τέτοιο πλαίσιο προστασίας θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Όπως προαναφέρθηκε, ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως τα όρια προστασίας θα ξεκινούν από 150.000 ευρώ και θα διαμορφώνονται κατ’ ανώτατο όριο στα 250.000 ευρώ και ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη η «οροφή» θα είναι στα 35.000 ευρώ.
Αντίθετα οι τράπεζες έχουν διαρρεύσει ανεπίσημα ότι τα νέα όρια προστασίας ( από 150 .000 ευρώ για τον άγαμο έως 250 .000 ευρώ για την οικογένεια με παιδιά ) είναι υπερβολικά υψηλά και αντιπροτείνουν – πάντα ανεπίσημα- ένα όριο που θα ξεκινά από τις 100.000 ευρώ για τον άγαμο.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας ελάχιστος κοινός τόπος μεταξύ Κυβέρνησης – Τραπεζών ώστε στο τέλος της εβδομάδας το προσχέδιο του νέου πλαισίου να σταλεί στους δανειστές ώστε να συμπληρώσουν και τα δικά τους σχόλια.
 
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα