Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται στο σκοπιανό Κοινοβούλιο η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την -αναγκαία- στήριξη από τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι πολύ κρίσιμη καθώς όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας, ούτε κατά τη χθεσινή συζήτηση σημειώθηκαν ουσιαστικές μετακινήσεις των πολιτικών κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους ή μετατοπίσεις βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης λοιπόν επέμειναν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή, αντισυνταγματική, επιβλαβής για την ΠΓΔΜ συμφωνία.

Πρόσθεσαν ότι, με δεδομένα τα εκλογικά προγράμματα των πολιτικών κομμάτων και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ με την παρούσα σύνθεσή του δεν νομιμοποιείται να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

«Το όνομα της χώρας μας δεν αλλάζει, αλλά συμπληρώνεται», το μήνυμα Ζάεφ από το βήμα της Βουλής

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανεβαίνοντας την Τρίτη στο βήμα της Βουλής, τόνισε ότι ήταν πάντοτε ανοιχτός στην εξεύρεση λύσεων μέσω του διαλόγου και πως ποτέ δεν επιχείρησε να επηρεάσει άλλους θεσμούς ή δικαστήρια. Παράλληλα, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ελλάδα και απαντώντας στον βουλευτή του VMRO-DPMNΕ Κρστο Γιοβανόφσκι, που πρότεινε να καθίσουν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε ένα τραπέζι και να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας, τόνισε πως το όνομα της χώρας δεν αλλάζει, παρά μόνο συμπληρώνεται.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα