Ρέγκλινγκ:Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί

regkling-esm

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ,μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου,απέκλεισε το ενδεχόμενο  ονομαστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ενώ τόνισε ότι οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να σκεφτούν την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους με άλλες μορφές, ανάλογα με τις ανάγκες και τις μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον,υπογράμμισε ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Παράλληλα, ο κ.Ρέγκλινγκ σημείωσε  ότι τέσσερις από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αποτελούν «success stories», με την Ελλάδα να παραμένει μία ιδιαίτερη περίπτωση που θα αποτελέσει επίσης «success story», μόνο αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί,ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν είναι «βαρέλι χωρίς πάτο» και αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ακολουθήσει τις άλλες χώρες στην έξοδο από την κρίση.

Επίσης, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις πιθανώς να είναι αρκετά οδυνηρές για τις χώρες, αλλά έκανε λόγο για ουσιαστικά οφέλη. Πρόσθεσε δε ότι σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, οι χώρες σε πρόγραμμα έλαβαν «πραγματική αλληλεγγύη» από τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη.

Τέλος,ο κ.Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στα χαμηλότερα επιτόκια με οποία δανείζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, σε σύγκριση με τα επιτόκια της αγοράς, και εξήγησε ότι νομικά, ο ESM δεν αποτελεί μέρος της Ε.Ε., αλλά υπάρχει λογοδοσία μέσω των εθνικών κοινοβουλίων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα