Π. Παυλόπουλος: Ο άνθρωπος μόνο μέσα υπό καθεστώς Δημοκρατίας μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της 43ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, επισημαίνει:

Η διάκριση της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.

Υπογραμμίζοντας πως «μόνον υπό καθεστώς Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο Άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Διάκρισης των εξουσιών σημαίνει, μεταξύ άλλων :

– Για τη Νομοθετική Εξουσία, την θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος.

– Για την Εκτελεστική Εξουσία, την διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του Κράτους Δικαίου.

– Και για την Δικαστική Εξουσία, την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για ν΄ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι 43 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και ιδίως τώρα που η χώρα μας ακολουθεί πια, οριστικά και αμετάκλητα, την, υπαρξιακή για το μέλλον μας, ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 προκάλεσε μια διπλή, τουλάχιστον, τραγωδία, ενώ υπογράμμισε τους αγώνες και την θυσία των Αντιστασιακών εκείνης της εποχής.

Πριν απ΄όλα την τραγωδία της κατάλυσης της Δημοκρατίας και της στυγνής παραβίασης της Ελευθερίας, γενικότερα δε των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεύτερον την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν΄ ανέχονται η διεθνής κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα