Πως φθάσαμε στην συμπαιγνία Βερολίνου – ΔΝΤ

Πώς μια μέρα πριν το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, «ευρωπαίοι εταίροι» και ΔΝΤ τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας.Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε σε μία ακόμη αναβολή λήψης απόφασης για το χρέος.

Ένα αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα προς τον έλληνα πρωθυπουργό την παραμονή του Eurogroup, προκάλεσε θύελλα μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς γινόταν φανερό ότι μεθοδεύονται συνθήκες  μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, που ανέτρεπε τα δεδομένα πάνω στα οποία είχε στηριχθεί το πολιτικό αφήγημα και οι διακηρυγμένες μέσα στη Βουλή προσδοκίες της κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από κυβερνητικούς κύκλους προσκείμενους στο Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να έχουν μία τελευταία συζήτηση πριν από τη σύγκλιση του συμβουλίου, δεδομένου ότι η ίδια θα απουσίαζε από αυτό. Ήδη η γνωστοποιημένη νωρίτερα μη παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup αποτελούσε μια δυσοίωνη εξέλιξη για τις διεθνείς πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες οι επικεφαλής οργανισμών σαν το ΔΝΤ είναι παρόντες σε συσκέψεις στις οποίες αναμένεται να ληφθούν θεμελιώδεις αποφάσεις, όπως στην περίπτωση ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας εκείνης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πληροφόρησε τον πρωθυπουργό ότι σύμφωνα με τους οικονομικούς όρους που ήταν διατεθειμένα να αποδεχθούν ορισμένα κράτη-μέλη για το χρέος και συγκεκριμένα η Γερμανία, το ΔΝΤ δεν ήταν προετοιμασμένο να καταρτίσει θετική ανάλυση βιωσιμότητας και ενδεχομένως θα ήταν καλύτερα να παραμείνει ανοιχτό το θέμα μέχρι τις γερμανικές εκλογές, οπότε οι πολιτικές συνθήκες θα ήταν ευνοικότερες για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας κατά την αφήγηση των παραπάνω κυβερνητικών κύκλων, τη στιγμή εκείνη κατάλαβε ότι του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια, καθώς μέχρι τότε είχε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές- και κυρίως από την Ανγκελα Μέρκελ- ότι αν ψηφιστούν τα μέτρα στην ελληνική Βουλή, οι Ευρωπαίοι θα έκαναν το καθήκον τους για το χρέος, ώστε να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ, κάτι για το οποίο απαιτείτο να αξιολογηθεί σαν βιώσιμο το χρέος από το ΔΝΤ.

Η συνέπεια εκείνης της ανατροπής της Κυριακής, παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου, έγινε φανερή την επόμενη βραδιά στις Βρυξέλλες…

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα