Πρόστιμα πολλών δισ. ετοιμάζουν οι ΗΠΑ κατά έξι τουρκικών τραπεζών

 Αντιμέτωπες με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αμερικανικές αρχές βρίσκονται έξι τουρκικές τράπεζες για εικαζόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, όπως αναφέρει η εφημερίδα Haberturk επικαλούμενη τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο Reuters, πως δεν έχουν λάβει καμία ειδοποίηση από τις ΗΠΑ για το θέμα των κυρώσεων.

Το δημοσίευμα έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον βρίσκονται στο ναδίρ με αποκορύφωμα τον περιορισμό των θεωρήσεων βίζας.

Στο δημοσίευμα δεν κατονομάζονται οι έξι τράπεζες που κινδυνεύουν με τα πρόστιμα.

Ωστόσο σημειώνεται, πως ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απειλείται με πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων ενώ τα υπόλοιπα πρόστιμα θα είναι χαμηλότερα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θα ειδοποιήσουν τις τράπεζες για τα πρόστιμα γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, όμως το ύψος τους είναι διαπραγματεύσιμο.
Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες τον Σεπτέμβριο του 2017 εναντίον του  πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας και του τέως επικεφαλής μιας κρατικής τράπεζας ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις στο Ιράν μεταφέροντας παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ σε λογαριασμό της Τεχεράνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, αποδίδοντάς τους πολιτικά κίνητρα ενώ πρόσθεσε  πως ισοδυναμούν με επίθεση εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα