Πρωτοβουλίες για δόμηση – Πολιτική Προστασία και στο βάθος η μεταμνημονιακή ατζέντα

Με την χθεσινή παραίτηση του πρώην Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη έκλεισε ένας πρώτος κύκλος απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι ο οποίος επικεντρώθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Είναι φανερό ότι απόδοση των ευθυνών σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο αποφασίστηκε να αποσυνδεθεί από τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές πρέπει να σχετίζεται περισσότερο με την επόμενη μέρα από την έξοδο από τα μνημόνια όπως είχε σχεδιαστεί πριν από τις φονικές πυρκαγιές.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση προχωρεί σε πρωτοβουλίες που δίνουν το στίγμα της πρόληψης έναντι μελλοντικών κινδύνων από φυσικά φαινόμενα ώστε να μην επαναληφθούν όσα έγιναν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Αναφορικά με το πεδίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης του καθεστώτος αυθαιρεσιών στη δόμηση, σήμερα στις 11:30 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Υποδομών, της Περιφερειάρχη Αττικής, των Δασαρχών της Αττικής, τους Γενικούς Διευθυντές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα ήδη από χθες έχουν αποσταλεί 61 ειδοποιητήρια και οι πρώτες κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, εντός Αυγούστου.

Ανακοινώσεις για την Πολιτική Προστασία

Το επόμενο βήμα είναι ο ανασχεδιασμός της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας που εκπονεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό τον Βερναρδάκη. Σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό τα επόμενα εικοσιτετράωρα ενδεχομένως στο πλαίσιο επίσκεψής του στο υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο έως χθες το βράδυ ο σχεδιασμός δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, χθες αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε στο Μαξίμου συνάντηση με συντονιστικά κατοίκων του Ματιού και του Νέου Βουτζά που του έθεσαν μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την αποκατάσταση της περιοχής.

Με μήνυμά του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση – διάρκειας τριών ωρών – «εποικοδομητική» προσθέτοντας: «Με ειλικρινή αγωνία μου έθεσαν μια σειρά από εύλογα αιτήματα για να κερδίσουμε τη μάχη της αποκατάστασης. Δεσμεύτηκα ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για τη κάλυψη των αναγκών όλων των κατοίκων. Κανένας και τίποτα δε θα ξεχαστεί».

Στο βάθος η μεταμνημονιακή ατζέντα

Ήδη προσεκτικά επιχειρείται η επιστροφή στη βασική κυβερνητική ατζέντα αυτή της εξόδου από το μνημόνιο και του σχεδιασμού της επόμενης μέρας. Χθες το Μαξίμου σχολίασε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις τονίζοντας πως αυτή « σηματοδοτεί και την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων». Και το σχόλιο του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού συνεχίζει: «Ή Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της ξανά και διαψεύστηκαν όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Τώρα μπορεί να ανοίξει μία νέα σελίδα προόδου, δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Έχουμε πλέον πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά και επιτέλους μία νέα προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα