Προτεραιότητα η συστράτευση ΣΥΡΙΖΑ ενόψει τριών εκλογών

Σε νέα φάση πέρασε από το βράδυ της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανάδειξη νέου γραμματέα, την πρόσκληση για συστράτευση από τον Α.Τσίπρα και τις μεγάλες προκλήσεις της μετά-μνημονιακής περιόδου να αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για ένα κόμμα το οποίο είχε περάσει σε δεύτερο πλάνο από τη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας.

Το πολιτικό στίγμα της αρχής μιας νέας περιόδου δόθηκε ξεκάθαρα από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρότρυνε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ «να δώσουμε όλες αυτές τις μάχες νικηφόρα χρειαζόμαστε συστράτευση, ενότητα αλλά και ανανέωση. Η χώρα μας, η κυβέρνηση και το κόμμα χρειάζονται νέο αίμα και όρεξη για δουλειά, να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μεγάλες αλλαγές πρώτοι εμείς οι ίδιοι» και πρότεινε για τη θέση του γραμματέα του κόμματος τον έμπειρο Πάνο Σκουρλέτη.

Ζητούμενο η συσπείρωση

Έργο του πρώην πλέον υπουργού Εσωτερικών και πρώην εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η συσπείρωση και ουσιαστικά η επανενεργοποίηση του κόμματος, αφού το 2019 θα αποτελέσει μία μακράς περιόδου εκλογική περίοδο, με τις τριπλές εκλογές να αποτελούν τη νέα μεγάλη πρόσκληση για το κυβερνών κόμμα.

Οι 126 ψήφοι που έλαβε ο Πάνος Σκουρλέτης, δείχνουν ότι ο νέος γραμματέας απολαμβάνει ευρείας αποδοχής από όλες τις τάσεις του κόμματος. Ειδικά η στήριξη της ομάδας «53+» που θεωρείται η πιο ριζοσπαστική και αυτή που εγείρει τις περισσότερες ενστάσεις στο κυβερνητικό έργο, κρίνεται ως πολύ σημαντική για το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας ο νέος γραμματέας στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να αναλυθεί η επιλογή Σκουρλέτη όπως και η…με μορφή πολιτικού περιπάτου εκλογή του, αφού τον ψήφισε το 88% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής παρότι από την πλειοψηφούσα ομάδα των λεγόμενων «προεδρικών» υπήρχαν αρχικά ενστάσεις.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι ο νέος Γραμματέας προωθήθηκε από την ομάδα των «53», όσο και ο καταλυτικός, κατά τις πληροφορίες, ρόλος του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην παραπάνω διαδικασία.

Οι αλλαγές που καλείται να κάνει ο Π.Σκουρλέτης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκουρλέτης θα «αλλάξει» τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο («θα ξεκινήσει με εβδομαδιαίο briefing») και οργανωτικό («θα οργώσει τη χώρα στήνοντας ή αφυπνίζοντας τοπικές οργανώσεις») μέχρι πολιτικό («συνεργασίες και συμμαχίες εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών).

«Είχαμε υποσχεθεί ότι ολοκληρώνοντας τη μνημονιακή περίοδο θα ξαναπιάσουμε το νήμα των κοινωνικών αναφορών μας που είναι ο κόσμος των πολλών. Σε αυτούς θα δώσουμε λογαριασμό αυτοί θα μας καταστήσουν πλειοψηφικό κόμμα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι ο πρώτες με την απλή αναλογική που θα ανοίξουν τον κύκλο ενεργότερης συμμετοχής των πολιτών και την δημιουργία ισχυρών πολιτικών σχημάτων συνεργασίας», τόνισε ο ίδιος λίγο πριν εκλεγεί ο νέος Γραμματέας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα