Προσωρινή συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για να αποφύγουν ένα δεύτερο «shutdown»

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προσωρινή συμφωνία που είχε γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατέληξαν σε μια νέα. επί της αρχής συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η νέα παράλυση υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο «shutdown», στα τέλη της εβδομάδας. Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου, γερουσιαστές, έπειτα από μια συνάντηση διαπραγματευτών.

Φεύγοντας από τη συνεδρίαση, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι είπε ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα είχαν επιλυθεί.

«Έχουμε συμφωνία για όλα αυτά», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του προσωπικού θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες αργότερα την εβδομάδα. Δεν δόθηκε καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Λευκού Οίκου, κάτι που θα πρέπει να περιμένει, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ είναι σε προεκλογική επίσκεψη στην πολιτεία του Τέξας, όπου μιλά σε οπαδούς του για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που ήταν κεντρικό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας που τον έφερε στον προεδρικό θώκο πριν δύο χρόνια.

Οι Δημοκρατικοί και ο Ντόναλντ Τραμπ συγκρούονται εδώ κι εβδομάδες όσον αφορά τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό που απαιτεί να ανεγερθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Την 25η Ιανουαρίου, έπειτα από έναν μήνα και πλέον μερικής παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους, συνήφθη μια συμφωνία για να τερματιστεί το πιο παρατεταμένο shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ, όμως δεν προέβλεπε χρηματοδότηση παρά μόνο προσωρινά, μέχρι την Παρασκευή, 15η Φεβρουαρίου. Διεθνείς οικονομικοί παράγοντες είχαν ειδοποιήσει πως ένα δεύτερο «shutdown» θα κόστιζε δισεκατομμύρια σε μια ήδη τραυματισμένη αμερικανική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το «καταστροφικό ενδεχόμενο».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα