Προσπάθειες γεφύρωσης μέχρι και το Eurogroup της Δευτέρας

 

Στις συνεχιζόμενες τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές έχουν κλείσει αρκετά θέματα. Απομένουν άλλα που απαιτούν και πολιτική διαπραγμάτευση, όπως τα εργασιακά, οι συντάξεις,το αφορολόγητο και η επί μέρους φύση των “αντιμέτρων”. 

Κατά τη διάρκεια των ολοήμερων τηλεδιασκέψεων που έγιναν χθές Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ, καταγράφηκαν για άλλη μια φορά σημαντικές διαφορές τόσο στο ζήτημα του εργασιακού όσο και στα θέματα απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εξελιχθεί σε ουσιαστικό εμπόδιο μετά τη συνεχιζόμενη πίεση των δανειστών για πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.

Έντονη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι η κυβερνητική αντίσταση στις αξιώσεις των ξένων για περικοπές στις συντάξεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2020, που αποτελεί  το ένα από τα δύο απαιτούμενα δημοσιονομικά μέτρα (το άλλο είναι η μείωση στο αφορολόγητο) για να εξασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών και το θέμα των «αντίμετρων» για την περίοδο 2019-2020, στο οποίο επίσης καταγράφηκε συμφωνία με ανοικτό το ζήτημα του ποσοστού  συνολικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ μέσα στο συνολικό πακέτο. «Έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο» επισήμανε η παραπάνω πηγή χαρακτηριστικά.

Τρία υπήρξαν τα θέματα στα οποία υπήρξε πρόοδος σύμφωνα με την ίδια πηγή: Το ζήτημα που αφορά στη λειτουργία του νέου Υπερταμείου,οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενιαίας διευθέτησης επιχειρηματικών οφειλών.

Όσον αφορά τα εργασιακά για τα οποία υπάρχει κάθετη διαφωνία με το ΔΝΤ και η οποία ειδικότερα περιλαμβάνει την ελληνική επιδίωξη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ισχύ της μετενέργειας των συμβάσεων και την αξίωση του ΔΝΤ για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, όσο και το κεφάλαιο που αναφέρεται στην ενέργεια και συγκεκριμένα στον τρόπο που θα επιτευχθεί η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, γίνεται φανερό ότι αποτελούν τους παράγοντες που εμποδίζουν μέχρι στιγμής την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας τη Δευτέρα.

Υπό το φως αυτής της πραγματικότητας η κυβέρνηση προσπάθησε να αποσυνδέσει τα δύο αυτά κεφάλαια από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Staff Level Agreement, ωστόσο αντιμετώπισε την πλήρη διαφωνία των δανειστών που μέσω Βρυξελλών έστειλαν μήνυμα ότι αποτελούν αντικείμενα της δεύτερης αξιολόγησης, πρέπει να επιλυθούν τώρα και αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.

Επί του θέματος της ΔΕΗ επιβεβαιώνεται ότι οι δανειστές ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη πως σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών ισχύος NOME να μειώσουν στα προκαθορισμένα επίπεδα το μερίδιο της ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο, να προχωρήσει πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση έως τη Δευτέρα», επισημαίνοντας ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU (μνημόνιο κατανόησης), δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».

Μετά το τέλος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των δανειστών, κυβερνητικός αξιωματούχος συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Θεσμών έκλεισαν αρκετά ζητήματα. Έχουν μείνει μόνο ορισμένα, τα οποία γνωρίζαμε ότι δεν θα κλείσουν σε αυτό το επίπεδο (π.χ. εργασιακά). Οι θέσεις είναι πλέον γνωστές. Κανείς δεν εκπλήσσει κανέναν. Χρειάζεται πολιτική συζήτηση. Θα δούμε πώς θα γίνει αυτό στο Eurogroup. Μας ικανοποιεί το γεγονός πως έχουν κλείσει πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα το Ταμείο, οι ιδιωτικοποιήσεις ή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ενέργεια:
Η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται κυρίως στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε καθώς αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Ε.Ε. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε μνημόνιο.

Αντίμετρα:
Απομένει μόνο ένα μικρό ζήτημα: το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο. Κανένας, όμως, δεν θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα “κολλήσει” τη διαπραγμάτευση”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα