Προς κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα «κόκκινα» δάνεια

Τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Production Scheme (APS) διερευνά η κυβέρνηση, κατόπιν πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες πρόσθεσαν ότι αυτό θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Στο μεταξύ, ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών μετά τη χθεσινή ισχυρή υποχώρηση, με τον τραπεζικό δείκτη να ανακτά το χαμένο έδαφος, κλείνοντας με κέρδη.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 676,36 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,43%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 682,20 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο έως και 2,35%.

Η αγορά ανέκαμψε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 5,80%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 91,482 εκατ. ευρώ ενώ διακινήθηκαν 68.637,824 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,45%.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε το φράγμα του 4%

Κύμα ρευστοποιήσεων παρατηρήθηκε και σήμερα, Πέμπτη στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο και το περιθώριο του 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει το φράγμα του 4%.

Η ελληνική αγορά επηρεάστηκε από το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε σήμερα σε όλες σχεδόν τις αγορές ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων “επέστρεψαν” στα υψηλά επίπεδα (3,2%) του 2011. Η υποχώρηση στις αγορές ομολόγων αντανακλά σε ένα βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών για ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών μετά από την σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων που είχαν υιοθετήσει οι Κεντρικές Τράπεζες

Αναλυτικότερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 4,54% από στο 4,30% χθες, με αποτέλεσμα η απόδοση έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,51% να διαμορφωθεί στο 4,03% από 3,84%.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα