Πολύ κοντά σε τεχνική συμφωνία – Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις

Κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης  ότι όλοι πλέον έχουν εστιάσει τις προσπάθειες ώστε μέχρι τις 20 Μαρτίου να έχει γίνει σημαντική πρόοδος, οπότε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο να θεωρείται δεδομένη.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών θα συνεχιστούν και σήμερα στις 3 το μεσημέρι.Υπάρχει πράγματι διάχυτη αισιοδοξία και στα δύο στρατόπεδα των συνομιλητών ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Αναλυτικά ο παραπάνω κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε: «H αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα παραμείνουν 3 ή 4 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση».

Ο παραπάνω παράγοντας διευκρίνισε ότι το staff level agreement (SLA) είναι μέσα στο πρόγραμμα, δηλαδή αφορά το διάστημα έως και το 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό (το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε ότι «το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, και το θεωρεί ξεχωριστό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα, και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών, αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε». Τονίζεται για μία ακόμη φορά, ότι τα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο SLA.

Μετά από σχετική ερώτηση η παραπάνω υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή απάντησε ότι για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν, πάντως, ότι αν οι διαβουλεύσεις καθυστερούν επικίνδυνα και προσεγγίζουμε τη διακεκαυμένη ζώνη του Ιουλίου, με τις πληρωμές των 6,3 δις ευρώ, τότε μπορεί να έχουμε «σπάσιμο» της δόσης με προαπαιτούμενα, για να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα