Πνοή ελπίδας τα μέτρα της Θεσσαλονίκης

Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ αποτελούν μια πρώτη πνοή ελπίδας για τους πολίτες, καθώς υποχρεωτικά κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο δίνει περιθώριο παροχών περίπου 3,5 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη 83η ΔΕΘ ανέλυσε την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων και να πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα προς τη σταθερότητα.

Σήμερα στη μία το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να προχωρήσει σε διευκρινήσεις σχετικές με τις χθεσινές εξαγγελίες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά μέτρων που αποκαθιστούν αδικίες των μνημονίων και επιχειρούν να δώσουν μια ώθηση στην οικονομία ενώ δεσμεύτηκε μέσα στην επόμενη διετία να επιστρέψει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Σειρά μέτρων που αποκαθιστούν τις αδικίες των μνημονίων

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε μέσα στην επόμενη διετία να επιστρέψει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χωρίς τη μείωση των συντάξεων, ενώ εξήγγειλε σειρά μέτρων που αποκαθιστούν αδικίες των μνημονίων και δίνουν ώθηση στην οικονομία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση έως 35% των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, μείωση κατά 4 μονάδες της φορολογίας των επιχειρήσεων σταδιακά μέχρι το 2022, επιδότηση ενοικίου έως 200 ευρώ τον μήνα για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια, καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς εντός του έτους, 3.000 άμεσες προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», και ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις.

Έναν χρόνο νωρίτερα η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Από τα πιο θετικά μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο έλληνας πρωθυπουργός ειναι η έναρξη εφαρμογής της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% αναμένεται να ανακουφίσει σχεδόν 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες, ενώ το μέτρο αναμένεται να νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Μειώνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ

Τέλος ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από 1/1/21 θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Ο βασικός συντελεστής θα μειωθεί κατά δύο μονάδες, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα