πΓΔΜ: Ξεκίνησε η διαδικασία για τη δεύτερη ψηφοφορία αλλαγής του Συντάγματος

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό. Η ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 61 εδρών (από το σύνολο των 120), την οποία ήδη διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός, αναμένεται να γίνει σε 12 ημέρες, μεταδίδει το πρακτορείο MIA.

Σύμφωνα με την τρίτη τροπολογία, προστίθεται μια νέα παράγραφος που υπογραμμίζει τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των γειτονικών χωρών.

Μεταφέροντας δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο Ζόραν Ζάεφ, διαβεβαίωσε στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου ότι οι αναθεωρήσεις θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα μόνο εάν η Ελλάδα υιοθετήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και υποστηρίξει το πρωτόκολλο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας διαδικασίας θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση των αλλαγών και εν συνεχεία η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι 80 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ψήφισαν στις 19 Οκτωβρίου υπέρ της έναρξης αλλαγών στο Σύνταγμα, βάσει της Συμφωνίας με την Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί η πρώτη και δεύτερη τροπολογία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα