Παραμένει το “αγκάθι” για Εργασιακό-Κλείδωσε η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων κράτησε ως τη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα και φαίνεται ότι όλοι είναι αποφασισμένοι να κλείσουν όσα περισσότερα θέματα γίνεται. Έτσι oρίστηκε νέα συνάντηση για σήμερα στις 14.00.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο:

  • Έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος.
  • Στα εργασιακά, που επίσης συζητήθηκαν, υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ.
  • Το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη.
  • Έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Έγινε γνωστό ότι θα «κουρεύεται» ο ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν θα «κουρεύονται» οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σημειώνεται ότι το σημερινό Euro Working Group (21.00 ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο θέμα του εργασιακού, ανώτατες πηγές, αναφέρουν πως εκεί υπάρχουν προβλήματα κάτι που ήταν ήδη γνωστό καθώς  το ΔΝΤ ζητά αλλαγές που υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άρα πρέπει να ζητηθούν μαζί με τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το Ταμείο για το 2019.

Μετά την απόφαση για παραμονή τους στην Αθήνα είναι δεδομένο ότι τόσο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Γιώργος Χουλαράκης, όσο και επικεφαλής των ομάδων των θεσμών θα συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση του Euro working group, μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα.

Στόχος είναι πειστούν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες και με τη σειρά τους να πείσουν και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι το θέμα της Ελλάδας προχωρά.

Ωστόσο, ακόμη και αν έχουμε τεχνική συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου, ο δρόμος για τη συνολική συμφωνία θα είναι ακόμη μακρύς.

Σε κάποια επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα που συζητούνται τώρα με το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, θα πρέπει οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να πάρουν αποφάσεις για την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να έρθει και η δόση από το δάνειο του ESM που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα