Ο Τίλερσον στην Άγκυρα

Την Άγκυρα επισκέπτεται σήμερα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Rex Tillerson, ο οποίος ολοκλήρωσε ήδη την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Binali Yıldırım. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών στην πρωθυπουργική κατοικία. Στην περίπου 40λεπτη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φασμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Στο επίκεντρο των επαφών του Tillerson είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, η έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Fethullah Gülenκαι περιφερειακά θέματα. Στην πρώτη αυτή σε υψηλό επίπεδο επίσκεψη από τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο Trump, συμφωνήθηκε η αύξηση των επίσημων διμερών επαφών.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Umit Yalcin και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί εξωτερικών θεμάτων πρέσβης Kerim Uras.

Ο Tillerson ακολούθως θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Erdogan και θα ολοκληρώσει τις επαφές του με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον ομόλογό του.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Yıldırım, λίγες ώρες πρίν από την άφιξη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο ΝΤV ότι η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη έχει επισήμως ολοκληρωθεί και ότι, αν υπάρξουν στο μέλλον άλλες επιχειρήσει σε συριακό έδαφος, θα διεξαχθούν με άλλη ονομασία.

Όπως είναι γνωστό η Τουρκία για να μετέχει στην ανακατάληψη της Ράκα ζητάει να μην συμμετέχουν οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, κάτι για το οποίο προσπαθεί να πεισει τις ΗΠΑ, που φαίνεται να έχουν άλλη άποψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα