Ο κόσμος γύρισε σελίδα σήμερα στη Σιγκαπούρη – Υπεγράφη κείμενο συμφωνίας

Με την υπογραφή ενός κοινού κειμένου επισφραγίστηκε η ιστορική συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο πολυτελές ξενοδοχείο Capella, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, στο κείμενο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας». Σύμφωνα με φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το ίδιο πρακτορείο, στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση.

«Είχαμε μία ιστορική συνάντηση και αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας» ανέφερε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σε κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά την υπογραφή του κειμένου. «Ο κόσμος θα δει μία μεγάλη αλλαγή» πρόσθεσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Κιμ για την «επιτυχή διάσκεψη» και επισήμανε ότι η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα». Πρόσθεσε ακόμη ότι με τη σημερινή συνάντηση διαμορφώνεται μία νέα, διαφορετική σχέση με τη Βόρεια Κορέα. Ερωτηθείς εάν θα προσκαλέσει τον ηγέτη της Β. Κορέας στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απάντησε: «Όπωσδήποτε».

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το κείμενο που υπογράφηκε αναμένεται θα γνωστοποιηθούν στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν οι δύο ηγέτες.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί το indicator.gr έγγραφε:

Στην ιστορία ανήκει πλέον η πρώτη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με Κιμ Γιονγκ Ουν . Το πρώτο τετ α τετ των δύο ηγετών διήρκεσε τέσσερις περίπου ώρες, ολοκληρώθηκε πριν μια περίπου ώρα (8 ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις οδηγεί στην υπογραφή συμφωνίας, άγνωστου αυτή τη στιγμή περιεχομένου.

«Ήταν μια φανταστική συνάντηση, έγινε πρόοδος. Πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας ότι οι δύο ηγέτες πάνε για υπογραφές, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του κειμένου.

H σύνοδος της Σιγκαπούρης άρχισε με μια τετ α τετ συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν διάρκειας 41 λεπτών στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Capella». Είχε προηγηθεί η ιστορική χειραψία των δύο ανδρών διάρκειας 12 δευτερολέπτων με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών.

Οι δύο άντρες έφτασαν στο ξενοδοχείο μαζί με τις συνοδείες τους λίγο πριν το προκαθορισμένο ραντεβού που ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Tραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου. Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση, πιθανόν τη σημαντικότερη στιγμή των θητειών αμφοτέρων μέχρι σήμερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στους δημοσιογράφους που κατέγραφαν τις πρώτες επαφές, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως θα έχει μία εξαιρετική σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος.

«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Oι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, βγήκαν σε ένα μπαλκόνι του ξενοδοχείου και χαιρέτησαν χαμογελαστοί τους δημοσιογράφους πριν να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των συναντήσεων με συμβούλους και συνεργάτες.

«Οι συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων και των αντιπροσώπων πάνε καλά και γρήγορα… Στο τέλος όμως αυτό δεν έχει σημασία. Θα ξέρουμε όλοι σίγουρα αν μια πραγματικά καλή συμφωνία, σε αντίθεση με αυτές του παρελθόντος, μπορεί να πραγματοποιηθεί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter πριν από τη συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον θέτει ως θεμελιώδη όρο για την όποια συμφωνία η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο το επανέλαβε τη Δευτέρα: «η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι το μόνο αποτέλεσμα που θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ».

Ηρεμία στα χρηματιστήρια

Στα χρηματιστήρια η κατάσταση είναι ήρεμη. Καθώς ο Τραμπ και ο Κιμ συζητούσαν, ο υπόλοιπος κόσμος περίμενε αν οι δύο για πολλούς, απρόβλεπτοι ηγέτες, μπορούν να αποκλιμακώσουν μια από τις πιο επικίνδυνες κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

«Ελάχιστα κοιμήθηκα το βράδυ», παραδέχθηκε ο Μουν στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου στη Σεούλ, που συνεδρίασε ενώ εκτυλισσόταν η σύνοδος κορυφής στη Σιγκαπούρη. «Στ’ αλήθεια, ελπίζω ότι θα είναι μια επιτυχής σύνοδος που θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ και θα φέρει πλήρη αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα