Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

sm

Στις 11:15 ξεκίνησε η συνεδρίαση για την ορκωμοσία των 300 νεοεκλεγέντων βουλευτών.Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές των οκτώ κομμάτων που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η ΝΔ από 75, η Χρυσή Αυγή από 18, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα εκπροσωπείται από 17 βουλευτές, το ΚΚΕ έχει εκλέξει 15, το ΠΟΤΑΜΙ 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.

Στη νέα Βουλή εισέρχονται για πρώτη φόρα 61 βουλευτές, 42 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ, 5 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), 2 από το ΚΚΕ, ένας από το Ποτάμι, 2 της ΑΝΕΛ και 6 της Χρυσής Αυγής.

Στο προεδρείο της Βουλής  βρισκόταν ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ο Δ΄ αντιπρόεδρος. Ο κ. Κακλαμάνης  προέδρευσε  της διαδικασίας, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη.

Αναφορικά με  τη χωροταξική διάταξη των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη άλλαξε λίγο τον κοινοβουλευτικό χάρτη.

Επίσης,την Κυριακή, στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος,τη  Δευτέρα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.  Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ μιλούν και βουλευτές.  Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.  Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα