ΟΟΣΑ:Οι αιτήσεις για άσυλο στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τον αριθμό κάθε άλλης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα

epa04926143 People who took part in the 'Barefoot March for Migrants' launch small paper boats into a canal in Milan, Italy, 11 September 2015. The small paper boats were decorated with silhouetted figures reminding of the thousands of refugees that came to Italy by boat and of which many died during their dangerous journey. The symbolic paper boat launch concluded in Milan the countrywide 'Barefoot March for Migrants' that was called for solidarity with refugees and for attention in the current migration policies in Europe and the world.  EPA/CLAUDIO FURLAN

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),η Ευρώπη έχει δεχθεί 700.000 αιτήσεις για άσυλο μέχρι στιγμής φέτος ,ενω εκτιμούν ότιοι αιτήσεις θα μπορούσαν να φθάσουν το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους , την ώρα που για το σύνολο του 2014, ο αριθμός των αιτήσεων διαμορφώθηκε στις 630.000.

Η τελευταία φορά που ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο στην Ευρώπη έφθασε τις 630.000, ήταν το 1992, στη διάρκεια της σύρραξης μεταξύ της Σερβίας και της Βοσνίας. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα χορηγηθούν 350.000 με 450.000 αιτήσεις, αριθμός που ξεπερνάει κάθε άλλη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Παρόλα αυτά  , σύμφωνα και με το CNBC, η Ευρώπη υποστηρίζει πως είναι όσο ποτέ προετοιμασμένη, για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. “Η Ευρώπη έχει καλύτερο νομικό και θεσμικό σύστημα σε ό,τι αφορά στους αιτούντες άσυλο και στους πρόσφυγες, συγκριτικά με τη δεκαετία του ’90”, σημειώνεται στη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ. Εντούτοις, επισημαίνεται πως δεν έχει διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή των αφίξεων μεταξύ των χωρών.

Μεταξύ των στατιστικών που περιλαμβάνονται στην έκθεση, διαπιστώνεται πως οι πρόσφυγες από τη Συρία τείνουν να έχουν λάβει καλύτερη εκπαίδευση από πρόσφυγες άλλων χωρών.Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) που βοηθάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φθάνουν στη Λέσβο απηύθυνε έκκληση προς του Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να βρουν μια λύση στην κρίση, στον “απόηχο” των ευρημάτων του ΟΟΣΑ.

“Η άφιξη άλλων 300.000 προσφύγων στην Ευρώπη σημαίνει πως άλλοι 300.000 άνθρωποι θα ρισκάρουν τις ζωές τους, διανύοντας ταραγμένες θάλασσες, φθάνοντας στα ελληνικά νησιά”, είπε στο CNBC η Chelsea Purvis από την IRC.

Παράλληλα,Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται  στα ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα οφέλη των προσφυγικών εισροών.

“Η Ευρώπη έχει αποδείξει την ικανότητά της και την εμπειρία της στην εξεύρεση μέσων για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και καταλλήλως τις μεγάλες προσφυγικές μετακινήσεις. Η μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει πως η μετανάστευση, εάν λάβει σωστή διαχείριση, μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην οικονομία και κυρίως πως οι μετανάστες τείνουν να πληρώνουν περισσότερα σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από όσα λαμβάνουν σε επίπεδο ατομικών παροχών”.

Σύμφωνα με την έκθεση ,για να επωφεληθεί η Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση, τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν πως οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και θα ενσωματωθούν στην κοινωνία, κάτι που προϋποθέτει υψηλό βραχυπρόθεσμο κόστος που αφορά στη στέγαση, στην εκπαίδευση και ειδικότερα στην εκμάθηση της γλώσσας της κάθε χώρας.

Για παράδειγμα, η Γερμανία αναμένεται να δεχθεί 800.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες το 2015 και σύμφωνα με το Ifo, αυτό μεταφράζεται σε κόστος 10 δισ. ευρώ για το κράτος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα