Ολοκληρώθηκε η τριμερής στη Βιέννη, χωρίς τελικές αποφάσεις

«Όλοι εργαζόμαστε εποικοδομητικά για λύση» ήταν η πρώτη δήλωση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς μετά το τέλος των συνομιλιών στη Βιέννη. Παράλληλα, ανέφερε πως οι επαφές θα συνεχιστούν, εκτιμώντας μεν πως υπάρχει μεγάλη βελτίωση, αλλά αναγνωρίζοντας δε πως απομένουν δύσκολα ζητήματα προς επίλυση.

Ειδικότερα, ο κ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση προέβη σε δηλώσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Παράλληλα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρώ, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα».

Στη συνέχεια ο κ. Νίμιτς ανέφερε πως οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, καθώς «υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής».

«Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο», κατέληξε.

Εμπόδιο παραμένει η συνταγματική αναθεώρηση που πρέπει να λάβει χώρα στην ΠΓΔΜ και για την οποία η ελληνική πλευρά παραμένει ανυποχώρητη, θέτοντάς τη ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Κοτζιάς: Ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του μετά την τριμερή, εξέφρασε την ελπίδα του στην επόμενη συνάντηση «να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Ντιμιτρόφ: Όσο πλησιάζουμε στη λύση τόσο πιο δύσκολα θέματα θα συναντάμε

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του μετά την επτάωρη συνάντησή τους υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Έχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα».

«Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί», υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια», κατέληξε ο επικεφαλής της διπλωματίας των Σκοπίων.

«Σκόπιμη προβοκάτσια» καταγγέλλει το ΥΠΕΞ για δημοσιεύματα

«Σκόπιμη προβοκάτσια» καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν ελληνική πηγή να ισχυρίζεται πως η ΠΓΔΜ δήλωσε διατεθειμένη για αλλαγές στο Σύνταγμα.

«Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Συναντήσεις Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς Δευτέρα και Τρίτη

Δευτέρα και Τρίτη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους αρχηγούς των κομμάτων, μετά την απόφασή του να τους ενημερώσει, έναν έναν χωριστά, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα είναι αυτός που θα μεταβεί στην έδρα των κομμάτων και όχι το αντίθετο, δηλαδή οι αρχηγοί των κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Η αρχή όμως δεν θα γίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα όριζε το πρωτόκολλο, μετά την άρνηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποδεχθεί την πρόσκληση ενημέρωσής του από τον υπουργό Εξωτερικών και την αντικατάστασή του από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον κ. Κουμουτσάκο στο τέλος, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.

Μολονότι δεν είναι ακόμη γνωστή η σειρά με την οποία ο Ν. Κοτζιάς θα επισκεφθεί τις έδρες των κομμάτων, ο ίδιος σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι τη Δευτέρα θα είναι η πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια που θα διαβεί την πόρτα στο «Σπίτι του λαού», στον Περισσό, για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ την Τρίτη αναμένεται η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά.

ΝΔ: Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο

«Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα Κόμματα», σχολίασε η ΝΔ με ανακοίνωσή της μετά την τριμερή συνάντηση.

«Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η Κυβέρνηση», αναφέρει η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της και καταλήγει:

«Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια Κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην Αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχίας της».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα