Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για συντάξεις και εργασιακά καθυστερούν τη συμφωνία

Επιστροφή των πιστωτών στην Αθήνα αποφάσισε αργά τη νύχτα το EuroWorking Group, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης μαζί τους, προκειμένου να διευθετηθούν τα σημεία που απομένουν στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις απαιτήσεις του .

Το χθεσινό EWG συνέστησε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς ωστόσο να ορίζει με ρητό τρόπο τον ακριβή χρόνο.

Κυβερνητικές πηγές, παρά ταύτα, επισημαίνουν ότι υπάρχει ο χρόνος και αρκετά προσιτές συνθήκες για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας που θα επικυρωθεί στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου.

Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, το EWG σημείωσε πως αν υπάρξει καθυστέρηση και χαθούν οι επόμενες μέρες χωρίς να υπάρξει σημαντική πρόοδος, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία του Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν, ήδη, ότι οι πιθανότητες μειώνονται. Αν τελικά επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο θα ανακοινωθεί στο Eurogroup και εν συνεχεία οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων θα συνεχίσουν την καταγραφή όλων των συμφωνηθέντων που πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Οι διαφορές Αθήνας και πιστωτών

Πληροφορίες στην Αθήνα μιλάνε για απουσία σύγκλησης  τόσο στα εργασιακά όσο και στο ζήτημα των συντάξεων, καθώς το βασικό εμπόδιο παραμένει το αίτημα και η υπαναχώρηση του ΔΝΤ να εφαρμοστεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως επιδίωξε η ελληνική κυβέρνηση και είχε αρχικά συμφωνηθεί.

 

Τα μέτρα και τα αντίμετρα

Σε ενημέρωση που έκαναν χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, περιέγραψαν τα μέτρα που θα ληφθούν.

Οπως ενημέρωσαν τους βουλευτές, το αφορολόγητο θα μειωθεί γύρω στα 6.000 ευρώ, ενώ στο θέμα των συντάξεων δίνεται αγώνας οι περικοπές να ισχύσουν από το 2020. Ωστόσο, οι μειώσεις στις συντάξεις θα αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους, από σύνολο 2,5 εκατομμυρίων.

Για τα εργασιακά τονίστηκε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα που προτείνει το ΔΝΤ», ενώ αναφέρθηκε ότι οι δύο πλευρές φέρονται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επίσης, από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσον αφορά τα οικονομικά θέματα και ότι μένουν λεπτομέρειες για τη ΔΕΗ.

Πλεονάσματα, τσεκούρι στις συντάξεις, ΔΝΤ

Μιλώντας στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας εκτίμησαν ότι θα συμφωνηθεί η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν από την έναρξη της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στις 22 Απριλίου.

Υπό αυτή την πορεία πραγμάτων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και με δάνειο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το τελικό πακέτο δεν θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.

Τι συμβαίνει με τη συμφωνία για τη ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για τα ενεργειακά -αφορά υλοποίηση κοινοτικής οδηγίας- θα αφορά την ιδιωτικοποίηση του 30% ή του 40% της παραγωγής ενέργειας (δεν έχει οριστικοποιηθεί). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα πουληθούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά θα πουληθούν δύο λιγνιτικά που λήγουν το 2020-2022 και μάλλον η Μελίτη που λήγει το 2030, δηλαδή εργοστάσια που θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό και επενδύσεις. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στον διαγωνισμό θα μπορούν να πάρουν μέρος και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΕΛΠΕ, Περιφέρεια) αλλά και ότι το κείμενο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι γενικόλογο (θα έχει τον στόχο κ.λπ.). Η δε διαδικασία θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Τα αντίμετρα
Για την οικονομική εξισορρόπηση που είχε προαναγγελθεί, οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ότι συζητιούνται και τα εξής αντίμετρα:

  • Μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
  • Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ.
  • Κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όπως είσοδος 120.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς κοινωνικά κριτήρια, επιδόματα για τα παιδιά (ενδεχομένως και για το πρώτο και το δεύτερο).

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα