Οι έρευνες για τις πυρκαγιές και ο ρόλος της Περιφέρειας 

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς, που στέρησε τη ζωή σε 92 ανθρώπους στο Μάτι, την ώρα που πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τον τρόπο που η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε στον θεσμικό αλλά και ουσιαστικό της ρόλο στην αντιμετώπιση της φυσικής αυτής καταστροφής.

Στον εισαγγελέα έχουν κληθεί να καταθέσουν στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ ήδη έχουν εξεταστεί συνολικά 25 μάρτυρες.

Χθες Τετάρτη εξετάστηκε σαν μάρτυρας ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κατά τον χρόνο της φονικής πυρκαγιάς, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Οι μάρτυρες από τους εμπλεκόμενους φορείς αναμένεται να φθάσουν περίπου στους 30, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη διαβιβάσει στην Εισαγγελία τις συνομιλίες στελεχών της από τη στιγμή που ξέσπασε η μοιραία πυρκαγιά την 23η Ιουλίου.

Στη δημοσιότητα η λίστα με τα ονόματα των 92 νεκρών

Σημειώνεται ότι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μπορούν να απευθύνονται πλέον όσοι θέλουν να λάβουν γνώση του καταλόγου με τα ονόματα των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, «ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να λάβουν γνώση, έπειτα από αίτησή τους».

Παράλληλα, η λίστα με τους 92 νεκρούς διαβιβάστηκε χθες, Τετάρτη, από την ιατροδικαστική υπηρεσία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ειδικότερα, η λίστα διαβιβάστηκε με σκοπό να εξεταστούν ως μάρτυρες συγγενικά πρόσωπα των επιζώντων από τις φονικές πυρκαγιές. Άλλωστε, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει ο δεύτερος κύκλος μαρτύρων, με τους συγγενείς των θυμάτων.

Οι συγγενείς θα καλούνται και θα εξετάζονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να καταθέτουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

Ο ρόλος της Περιφέρειας κατά την εξέλιξη των γεγονότων

Ύστερα από δύο εβδομάδων δημόσια απουσία, και αφού η κεντρική κυβέρνηση είχε αναλάβει – αντ’ αυτής – την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής, η επί κεφαλής της Περιφέρειας Αττικής Ρένα Δούρου εμφανίστηκε στο Λαύριο, όπου ανακοινώθηκαν τα είκοσι μέτρα πρόληψης τυχόν επόμενων καταστροφών.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι αν κάποιος έχει πολιτική ευθύνη για το τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στο Μάτι, δεν είναι θεσμικά η κεντρική κυβέρνηση, αλλά η Περιφέρεια Αττικής.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη περιφερειάρχης αντιμετωπίζει μια καταστροφή με τον ίδιο τρόπο. Έτσι είχε ενεργήσει και στην περίπτωση της πλημμύρας που κατέστρεψε τη Μάνδρα της Δυτικής Αττικής. Τότε πάλι είχε επιλέξει να υποχρεώσει εκ των πραγμάτων με την απουσία της από το προσκήνιο τον πρωθυπουργό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, τη στιγμή που η ίδια προτιμούσε την τακτική της σιωπής…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα