Ξεκινάει σήμερα ο μαραθώνιος της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Με την ομιλία του Α.Τσίπρα στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής και ύστερα από τη χθεσινή επιστολή- πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ξεκινάει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία προσομοιάζει με μαραθώνιο, αφού κατά το Σύνταγμα ολοκληρώνεται στην επόμενη, τη λεγόμενη «αναθεωρητική» Βουλή.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης, τις οποίες με την υπογραφή ενός ελαχίστου αριθμού 50 βουλευτών θα υποβάλλει στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο τελευταίος μετά την υποβολή ξεκινάει τη θεσμική διαδικασία κατά την οποία θα συστήσει ειδική Επιτροπή της Βουλής όπου τα κόμματα θα συζητήσουν επί των κατατεθειμένων προτάσεων.

Η Επιτροπή αυτή που αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της στα μέσα του Νοεμβρίου, μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μέχρι και δίμηνο) θα καταλήξει σε ένα κεντρικό πόρισμα σχετικά με τα προτεινόμενα για αναθεώρηση άρθρα, το οποίο θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην Ολομέλεια διεξάγονται δύο ψηφοφορίες με χρονική απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη.

Σε αυτή τη φάση, μπορεί να αποφασιστεί μόνο η ατζέντα της αναθεώρησης, δηλαδή τα άρθρα προς αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή και όχι το περιεχόμενό τους. Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αναδείξει το προοδευτικό στίγμα της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας (μέσω των διατάξεων που προτείνεται να αναθεωρηθούν ή του αποκλεισμού άλλων, όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια), πάνω στο οποίο θα επιδιωχθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις όταν έρθει η ώρα των ψηφοφοριών.

Κεντρικά στοιχεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

-Η καθιέρωση για πρώτη φορά στο Σύνταγμα της απλής αναλογικής

Η υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι και βουλευτής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εξωκοινοβουλευτικών και τεχνοκρατών πρωθυπουργών και υπουργών που παραβιάζουν τη λαϊκή βούληση.

Η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και άρα από τη δυνατότητα πρόκλησης πρόωρων εκλογών. Είναι προς οριστικοποίηση πάντως το αν ο ΠτΔ, μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες στη Βουλή θα εκλέγεται με προσφυγή στο λαό των δύο υποψηφίων που πλειοψήφησαν στις ψηφοφορίες της Βουλής ή με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Η «λελογισμένη» αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ η οποία πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, παραπέμπει σε μικρή κι επουσιώδη αύξηση αρμοδιοτήτων (πχ δυνατότητα να απευθύνεται στο λαό με διαγγέλματα) που δεν «απειλούν» τη μορφή του Πολιτεύματος.

εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας με τη ρητή αναφορά περί «διακριτών ρόλων» (που πάντως δε συνιστούν «διαχωρισμό») και η οποία θα συνοδεύεται από μέτρα όπως για παράδειγμα η υιοθέτηση του πολιτικού όρκου. Ωστόσο έχουν ακουστεί και πιο τολμηρές προτάσεις από την πλευρά του Νίκου Φίλη και της τάσης των 53 περί κατάργησης της διάταξης του άρθρου 3 του Συντάγματος η οποία κάνει λόγω περί «επικρατούσας θρησκείας».

Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε αφενός να διευρυνθεί η προθεσμία παραγραφής των αδικημάτων αφετέρου να περιοριστούν τα αδικήματα για τα οποία συστήνεται Προκαταρκτική Επιτροπή( η οποία παραπέμπει σε Ειδικό Δικαστήριο), στα αδικήματα εκείνα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι επ’ ευκαιρία αυτών

Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας η οποία προβλέπει την υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συνοδεύει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με πρόταση για νέο πρωθυπουργό.

Από τι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων στην επιστολή του πρωθυπουργού χθες, το Ποτάμι εμφανίζεται να είναι το πιο συναινετικό, ενώ η ΝΔ πρότεινε «να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές»

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα