Νέο κύμα προσφύγων από Βενεζουέλα περιμένει το Περού

Η κυβέρνηση του Περού αναμένει να υποδεχθεί ακόμη 100.000 πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα μέσα τους προσεχείς μήνες, κάτι που θα αυξήσει σε μισό εκατομμύριο τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εισέλθει στην επικράτειά της εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην πατρίδα τους.

«Τον Αύγουστο καταμετρούσαμε πλέον 400.000· αν ο ρυθμός των αφίξεων παραμείνει ο ίδιος, μπορούμε να αναμένουμε στις αρχές Νοεμβρίου (ότι) 500.000 πολίτες της Βενεζουέλας» θα βρίσκονται στην περουβιανή επικράτεια, δήλωσε την Πέμπτη ο Εδουάρδο Σεβίγια, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αρμόδιο για ζητήματα μετανάστευσης. Ο ρυθμός των αφίξεων βρίσκεται στο επίπεδο των 3.000 προσφύγων την ημέρα, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του Σεβίγια.

Από το Σάββατο, οι αρχές του Περού άρχισαν να απαιτούν την επίδειξη διαβατηρίου από τους πολίτες της Βενεζουέλας που θέλουν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νέστορ Ποπολίσιο διαβεβαίωσε ότι η Λίμα θα χορηγεί ανθρωπιστικές βίζες σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Κανένας δεν μιλάει περί κλεισίματος των συνόρων, πρόκειται απλά να ασκηθούν καλύτεροι έλεγχοι της μετανάστευσης για λόγους ασφαλείας. Το 80% των πολιτών της Βενεζουέλας που φθάνουν στο Περού έχει το διαβατήριό του», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάουρο Μεδίνα.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός και ο Σεβίγια μετέβησαν την Πέμπτη στην πόλη Τούμπες, στα σύνορα με τον Ισημερινό, όπου εκατοντάδες πολίτες της Βενεζουέλας περιμένουν σε μακριές ουρές για να εγγραφούν σε έναν κατάλογο προσώπων που ζητούν άδεια για να εισέλθουν στο Περού.

Οι άνθρωποι που καταζητούνται «θα τεθούν στη διάθεση της δικαιοσύνης», είπε ο Μεδίνα, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει ότι θα επαναπροωθούνται στη Βενεζουέλα. Ο ΥΠΕΞ Ποπολίσιο είχε δηλώσει την Τρίτη ότι το Περού δεν θα απελαύνει πολίτες της Βενεζουέλας.

Το 2016 στο Περού διέμεναν 6.615 πολίτες της Βενεζουέλας, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα