Με χαμηλούς ρυθμούς το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι συναλλακτικοί ρυθμοί έχουν πέσει κατακόρυφα σήμερα, εξέλιξη αναμενόμενη παραμονές Χριστουγέννων, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να περιμένουν το 4ήμερο της ανάπαυλας με ικανοποίηση για την πορεία του ΧΑ τον Δεκέμβριο. Με ισχυρούς τζίρους τις προηγούμενες ημέρες, ο γενικός δείκτης κατάφερε να έχει ορατές τις 800 μονάδες, όταν στις αρχές του μήνα έδινε μάχη να μην χάσει τις 725 μονάδες.

Άλλωστε, οι συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας του έτους, της ερχόμενης, είναι μόλις τρεις, με το ερώτημα να είναι μόνο αυτό της διατήρησης ή όχι των επιπέδων. Και αυτό γιατί δεν αποκλείεται να δούμε μια διόρθωση της αγοράς, ενώ στο θετικό σενάριο είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα και να μη δοκιμάσει τις ορατές αντιστάσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,06% στις 793,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδος 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.056,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,32% στις 869,47 μονάδες.

Πάντως σήμερα, συνεχίζεται η διάθεση “συλλογής” δυνάμεων, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, με επιλεγμένες πιέσεις να μην επηρεάζουν τη γενική εικόνα της αγοράς. Πέριξ των 790 μονάδες φαίνεται ότι “χτίζονται” σταδιακά κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες σε περίπτωση που οι δυνάμεις για μια πιθανή διαφυγή πάνω από τις 800 μονάδες βρει εμπόδια.

Επίσης, σήμερα δεν βοηθά καθόλου το ευρωπαϊκό κλίμα, όπου οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία και την Ευρώπη μετά την επικράτηση των αυτονομιστών στην Καταλονία. Οι αυτονομιστές διατηρούν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο – χάρη στο ιδιότυπο εκλογικό σύστημα στην Καταλονία – χωρίς ωστόσο να έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους.

Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα είναι ευμετάβλητα, με μόνη τη ΔΕΗ να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση. Η Επιχείρηση ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα του 9μήνου, χωρίς να ικανοποιήσει την αγορά, όπως φαίνεται στο σημερινό -1,88%, αλλά και το χθεσινό -0,98%. Ήπια πτωτικά κινούνται και οι Βιοχαλκο, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie, Μυτιληναίος και ΕΕΕ, με τις Λάμδα, Aegean, Grivalia, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή να μην έχουν ακόμη “επιλέξει” πρόσημο.

 

πηγή capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα