Με ερωτηματικά και σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες 

Στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup θα βρίσκεται και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το τέλος του προγράμματος.

Προσδοκία όλων των πλευρών πλέον και μετά τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, είναι να υπάρξει σήμερα μία συνολική, πολιτική συμφωνία.

Η παραπάνω συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα, τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο, τρίτο χρόνο εφαρμογής του.

Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που θα ξεκινήσει αργά το μεσημέρι, θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group προκειμένου να κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των δανειστών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και να γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.

Σημειώνεται ότι αν τελικά δεν υπάρξει σήμερα μία συνολική συμφωνία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες έκτακτη συνεδρίαση του  Eurogroup, πριν τις 15 Ιουνίου οπότε αυτό συνεδριάζει εκ νέου και βάσει προγράμματος στο Λουξεμβούργο.

Το περιεχόμενο της συζήτησης στο Eurogroup

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η συζήτηση θα βασιστεί στη απόφαση του Μαΐου του 2016, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί η διάρκεια και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και μετά το 2021.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνιζε χθες Κυριακή ότι δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. «Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στο ΑΠΕ.

Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε χθες και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας τους δανειστές να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους. «Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Κόντρα στο παραπάνω κλίμα, το Σάββατο σε δήλωση του στην Bild ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε τόνιζε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Το γερμανικό σχέδιο 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο Eurogroup θα υποβληθεί σήμερα  και γερμανικό σχέδιο με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η ανάγκη νέων παρεμβάσεων για το ελληνικό Χρέος.

Τα πραγματικά δεδομένα στις διαβουλεύσεις για το χρέος είναι πολύ συγκεκριμένα: 1) η επιλογή του “κουρέματος” έχει απορριφθεί σαν αντίθετη στους ευρωπαικούς κανόνες. 2) Στο “πάγωμα” των επιτοκίων, που επίσης έχει ζητήσει το ΔΝΤ, έχει εναντιωθεί τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιποι Βόρειοι, επειδή αυτό επιβαρύνει τους φορολογούμενους τους. Σε αυτά τα πολιτικά πλαίσια οι μόνες επιλογές είναι: Οι επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων και μια νέα παράταση της περιόδου χάριτος.

Οι ελληνικές επιφυλάξεις

Κυβερνητικός παράγων που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφηνε να εννοηθεί πως παρ’ όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται αυτή να «κλείσει» οριστικά σ’ ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται μακράς διάρκειας, γεγονός ενδεικτικό της κρισιμότητας της επίτευξης μιας συμφωνίας,παρά την απόσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ που παραμένει σημαντική. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν επαφές σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιτεύχθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος και επομένως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή, ενώ για αυτό τον λόγο έχει προγραμματιστεί και η συνεδρίαση του Euroworking Group.

Διαφορά ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ υπάρχει και στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2022 ή 2023 με τη Γερμανία να θέλει 2,5% επί του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα χρειαστεί να κάνει σημαντικές κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και από την άλλη το ΔΝΤ να θέλει πρωτογενές πλεόνασμα 1.5 με 2%.

Τέλος, όσον αφορά στο χρέος, όπως αναφέραμε και παραπάνω η απόφαση θα κινηθεί στα πλαίσια του Eurogroup του Μαΐου 2016, σύμφωνα με την οποία, μέσω χρηματοοικονομικών παραγώγων, ο ESM θα αγοράσει με μικρότερο επιτόκιο τα ακριβά δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν η Ελλάδα. Έτσι τα κυμαινόμενα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν και θα υπάρξει επιμήκυνση πληρωμών κάποιων δανείων όπως αυτό του ΕΤΧΑ.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν τέλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά δε θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα